Cu ocazia sărbătorilor pascale, Geta Sterp, mama lui Culiță Sterp, a dezvăluit cât a ajuns să coste un kilogram de carne de miel din propria lor producție. În Hațeg, familia artistului deține un magazin unde se vând produse tradiționale, dar și două turme de oi pe care le au în grijă la stână.
”Noi producem, noi vindem”, este reclama care îi întâmpină pe cumpărătorii magazinului cu produse tradiționale din Hațeg. Este afacerea familiei lui Culiță Sterp, iar cei care le calcă pragul trebuie să știe că toate alimentele provin de la animalele de la stâna familiei, acolo unde mama Geta, Iancu Sterp și Ileana au în grijă două turme de oi. Fie că este vorba despre brânză de oi, cașcaval, teleme, smântână, pastramă de oaie sau carne de miel, produsele sunt la mare căutare, însă și responsabilitățile sunt pe măsură.
Mama Geta, așa cum este cunoscută, este cea care se dedică în totalitate afacerii cu produse tradiționale din Hațeg. Femeia este apreciată de întreaga comunitate, iar alimentele sunt la mare căutare în zonă. În cadrul unui interviu, mama artistului a vorbit despre contribuția sa în creșterea oilor de la stână, dar și despre motivul pentru care carnea de miel s-a scumpit. Atât în creșterea oilor, cât și la comercializarea produselor, mama Geta are ajutorul celor doi copii ai ei: Ileana și Iancu Sterp.
„Noi avem câteva sute de oi, la stână, două turme, e muncă multă. Se vinde bine carnea de miel, mai ales de vreo 5 ani, se dă bine în tot cursul anilor. Anul acesta carnea de miel nu trebuia să fie mai scumpă, pentru că porumbul s-a ieftinit, a scăzut după ce a fost adus și din Ucraina.
Dimpotrivă, carnea trebuia să scadă cu 10 lei kilogramul. Anul trecut un kilogram de porumb era vreo 1,4 lei, în 2024 l-am luat cu 0,7 lei, la jumătate de preț. Carnea de miel s-a scumpit pentru că cerința e mare, iar oferta este mică, s-au împuținat în țară turmele de oi. Dacă, la piață, un kilogram de carne de miel costă 60 de lei, noi îl dăm, de acasă cu 45-50 de lei kilogramul”, a povestit mama Geta, conform Playtech.ro.
Pastrama de oaie – specialitatea familiei Sterp – este un alt produs căutat și apreciat în zona Hațeg. Ileana Sterp, sora lui Culiță Sterp, este cea care se ocupă cu seriozitate de condimentarea și de tot ceea ce înseamnă procesul de producție al preparatului. De altfel, și prețul de vânzare al unui kilogram de pastramă este pe măsura muncii depuse – 90 de lei. Sora artistului a ținut să le închidă gura cârcotașilor – cei care au spus că prețul este destul de mare – vorbind despre munca de producție din spatele acestui produs.
„Pentru cei care ați comandat deja și trebuie să vă trimit rămâne tot 70 de lei. Dar pentru cei care o să comandați de acum încolo este 90 de lei kilogramul. Deci ca să ai un miel ca acesta… nu vă mai zic cât e de lucru. Să știi să îl tai, să îl curenți, după care să iei carnea de pe oase să rămână așa fain ca o pătură, să poți să îl faci pastramă. Nu vă mai spun că îți nenorocești toate degetele curățând la usturoi. Usturoiul este și el foarte scump, este 40 de lei kilogramul de usturoi de casă. Noi am avut, dar l-am terminat, acum îl cumpărăm”, a spus Geta Sterp, în mediul online