Cât costă un certificat fals de vaccinare în Bulgaria. De când s-a dat în folosință acest tip de certificat, special pentru persoanele care s-au imunizat împotriva noului coronavirus sau care au trecut prin boală, piața neagră a certificatelor a înflorit. Cât a ajuns să coste un certificat fals de vaccinare în Bulgaria? În România ajunge și la prețul de 100 de euro per persoană.
Vânzarea sau deținerea unui certificat fals este o acțiunea ilegală. Odată cu pandemia și cu introducerea certificatului verde, mai multe persoane au încercat să ”fenteze„ sistemul și să vândă pe piața neagră astfel de certificate persoanelor care nu s-au vaccinat împotriva noului coronavirus. De asemenea, s-au vândut și este PCR negative, tot false. În România, de exemplu, un astfel de certificat este vândut cu suma de 100 de euro, iar un test PCR negativ fals costă 50 de euro.
În Bulgaria, un certificat fals de vaccinare ajunge să coste și 225 de euro, adică 450 de leva. Un post de televiziune a început o investigație în țară și a dezvăluit o reţea infracţională prin care se emiteau certificate false, zilnic fiind vândute între 15 și 30 de certificate false de către un singur medic, arată g4media.ro.
Discuție între reporter și ofertant.
Reporter: Ce o să scrie pe el, practic, cu ce vaccin?
Ofertant: „Doza 1, doza 2 Pfizer”.
Reporter: Dacă poliţia mă prinde, mă verifica, se întâmplă ceva cu mine, primesc amendă?
Ofertant: „Fiecare vaccin are nişte serii, şi seriile alea sunt cele administrate altor persoane. Verifică seria aia de vaccin şi seria aia o să apară că a fost administrată.”
Reporter: Şi cam cât m-ar costa dacă vreau două certificate de vaccinare?
Ofertant: „Normal certificatul de vaccinare… vreau 100 de lire pe el, 100 de euro de persoană.”
Reporter: Cât de repede aţi putea să îmi oferiţi aceste certificate?
Ofertant: „Două persoane, 40-50 de minute. Îmi daţi datele, vi le fac, după ce vă trimit dovada că sunt făcute pe numele dumneavoastră, plata se face într-un cont bancar, după care îmi faceţi un transfer tot într-un cont bancar. De obicei fac foarte multe pentru Anglia pentru că e în o ţară roşie şi fiind foarte mulţi români acolo, majoritatea călătoresc în perioada asta.”
Persoana care vinde astfel de certificate verzi false nu a mai vrut să discute cu jurnalistul. Cazul a intrat în atenția polițiștilor.
Sursă foto: Pixabay