În ultimul an, cererea pentru panourile fotovoltaice a crescut în toată Europa, pe primele locuri fiind Germania, Olanda şi Spania. Și în România începe să prindă această soluție, mai ales la construcțiile noi. Iată cât costă panourile fotovoiltaice și cât economisești dacă le instalezi.
Cei care plănuiesc să instaleze un sistem fotovoltaic rezidențial pe acoperișul casei, cu siguranță se întreabă la ce cost se ridică această operaţiune.
Răspunsul la această întrebare nu este deloc unul simplu, și asta deoarece implică mai mulți factori care pot influența prețul panourilor.
Panourile fotovoltaice sunt fabricate din materiale speciale, care absorb căldura și lumina soarelui. Datorită celulelor din siliciu din structura materialelor, căldura și lumina absorbite sunt transformate sub formă de energie.
În alegerea panourile solare potrivite trebuie sa ții cont de acoperișul casei, condițiile climatice din zona în care locuiești și numărul de ore cu lumină naturală.
Dacă ai un acoperiș cu o suprafață redusă cea mai bună alegere o reprezintă panourile monocristaline, cunoscute pentru tehnologia avansată și eficiența crescută peste 20%.
Panourile policristaline sunt mai ieftine și pot fi o alegere potrivită atunci când bugetul este limitat.
Dacă dorești să apelezi la una dintre cele mai recente tehnologii de fabricare a celulelor solare poți apela la panourile de tip Half-Cells.
Un sistem complet poate ajunge chiar și la 1.600 de euro per kilowatt instalat.
Un sistem off-grid ce alimentează un frigider de 30-40 Watti, un televizor și 4 becuri LED pornește de la 1.100 euro.
Costurile pentru un sistem on-grid montat pe acoperiș pornesc de la 0.8 -1 eur./watt peak (Wp). Estimativ prețul unei instalații solare începe de la 3.200 euro.
Acestor cifre li se adaugă montajul, care poate diferi în funcție de dificultatea de instalare și echipa care se ocupă de aceasta, precum și avizele și proiectarea care, și ele, presupun un cost suplimentar, potrivit panourisolare365.ro.