Cât costă panourile solare care pot produce curent electric pentru un apartament. În cât timp se amortizează investiția

Publicat: 18/03/2022 | 23:23
sursă foto: Pixabay

Panourile solare sunt, din nou, la modă. Scumpirile care se resimt și la facturile de energie electrică le-au făcut să fie o alternativă mai accesibilă pentru cei care își doresc să aibă curent electric gratuit

Îngrijorați de sumele care apar pe facturile de la furnizorii de energie electrică, românii caută alternative. Una dintre acestea, foarte populară, este cea a panourilor solare. Problema este că indivizii nu știu de ce tip de panouri au nevoie, acestea având o varietate de forme. (CITEȘTE ȘI: Orașele din Spania unde apartamentele sunt mai ieftine ca în România. Te-ai muta aici?)

Tipuri de panouri solare și costurile lor

Panourile on-grid necesită mai multe acte pentru a putea fi montate. Printre acestea, se numără certificat de urbanism, autorizație de construcție, aviz de salubrizare emis de o firma de salubritate locală, avizul de telefonizare, acord de mediu și avizul de mediu care se obțin de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, aviz de la ISU, aviz de la Inspectoratul de Stat în Construcții, aviz de amplasament, aviz tehnic de racordare, certificatul de racordare este emis pentru un loc de consum și/sau producere de energie electrică prin intermediul panourilor solare, licență de producere și acreditare a energiei electrice, emise de ANRE. Prețul unei astfel de instalații începe de la 3.200 de euro, dar necesită și o baterie solară, care costă aproximativ 1.500 de euro. 

Panourile off-grid nu dau randament când cerul este lipsit de soare, iar prețul lor pornește de la 1100 euro. Problema este că un sistem de acest tip nu are o capacitate foarte mare. 

Panourile hibrid sunt o îmbinare dintre caracteristicile celor off-grid și on-grid și pot produce energie electrică în mod independent. Acestea asigură o funcționare optimă a dispozitivelor electrice din casă. (CITEȘTE ȘI: Ce amendă primești dacă nu ai stingător în mașină. Suma este destul de mare)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult