Cât costă o succesiune la final de 2022. Taxele sunt colosale!

Publicat: 21/12/2022 | 20:03

Pierderea unei persoane apropiate este un adevărat chin pentru cine se confruntă cu un astfel de moment. Însă, dincolo de asta, chestiunile de ordin juridic reprezintă o altă problemă. În cazul în care persoana decedată nu și-a făcut un testament, succesiunea reprezintă singura formă legală prin care moștenitorii săi pot împărți bunurile rămase. Succesiunea se caracterizează prin preluarea bunurilor sau a funcției cuiva sub formă de moștenire.

Care sunt demersurile pentru întocmirea unei succesiuni

Pentru a intra în posesia moștenirii, urmașii persoanei decedate vor fi nevoiți să întocmească solicitarea procedurii succesorale la un notar. Deschiderea acesteia se face la orice birou notarial din zona domiciliului de care aparține persoana decedată. Cu toate acestea, demersurile nu sunt deloc simple. În primul rând, trebuie întocmită o întreagă serie de documente pentru notar.

Ai nevoie de actele de identitate ale moștenitorilor, certificatul de des al defunctului în format original sau duplicat, certificatul de căsătorie al soțului supraviețuitor sau certificatul de deces/ certificatul de moștenitor, ori sentința judecătorească în caz de divorț. De asemenea, va trebui să prezinți certificatul de naștere și căsătorie al descendenților (copii sau nepoți) sau al altor rude care au dreptul la succesiune.

Scrierea testamentului (Sursă: Pixabay)

CITEȘTE ȘI: GHEORGHE TURDA, DEZVĂLUIRI ULUITOARE LA FUNERALIILE LUI ALEXANDRU ARȘINEL. CINE L-A CRITICAT PE MAESTRU TOATĂ VIAȚA

Ce acte sunt necesare pentru a înainta o succesiune

Pentru a înainta această procedură nu trebuie să uitați de cei doi martori care l-au cunoscut pe defunct. În funcție de cât de complex este cazul, mai pot fi necesare actele de proprietate ale bunurilor imobile, adică contractual de vânzare- cumpărare/ construire, precum și procesul verbal de predare-primire a locuinței. Nu trebuie să lipsească nici contractul de împrumut și adeverința de achitare integrală a proprietății.

NU RATA: O FETIȚĂ DE TREI ANI S-A TREZIT LA PROPRIA ÎNMORMÂNTARE. CUM A FOST POSIBIL AȘA CEVA

Avere moștenită de la decedat (Sursă: Pixabay)

Certificatul fiscal eliberat de Administrația Financiară poate fi solicitat prin intermediul biroului notarial, iar actele de proprietate pe automobile și certificatul fiscal de automobile se eliberează de asemenea de Administrația Financiară.

Ai nevoie și de certificat acționar, dar și de carnete CEC sau conturi bancare (extras de cont sau contract de depozit). Actul de concesiune pentru locul de veci și adeverința cu valoarea locului de veci le puteți elibera de la Administrația Cimitirelor sau Parohie.

Cât costă o succesiune în 2022

Conform regulilor care sunt aplicabile în prezent, taxele pentru succesiune se calculează pentru toată masa succesorală, adică toate bunurile care fac parte din moștenire.

Dacă bunurile defunctului au valoarea totală de 1.000 de euro taxa va însemna 186 de lei cu TVA inclus.

În schimb, pentru bunurile cu o valoare totală de 10.000 de euro, taxa va reprezenta suma de 791 lei cu TVA inclus, iar pentru 100.000 de euro, costul taxei va fi de 4861 lei cu TVA inclus

This browser does not support the video element.