Cât costă o pompă de căldură și cum poți face economie la energie eletrică. Consumă mai puțin decât un calorifer electric
În prag de iarnă, românii se gândesc tot mai mult la modalitatea pe care o vor alege pentru încălzirea locuinței, dar și pentru reducerea costurilor la factura de energie. Pompa de căldură, pare, să fie o soluție avantajoasă, însă, puțini știu cât costă și cum funcționează.
Populară în țările nordice, pompa de căldură, pare, să câștige teren și în România. Ce este pompa de căldură și cum încălzește? Ei bine, pompa se ocupă de mutarea aerului dintr-o parte în alta, fie din aer, apă subterană sau pământ și, într-un final, ajungând în locuință.
Vezi și: CUM POȚI OBȚINE BANI DE LA PRIMĂRIE PENTRU PANOURI SOLARE. MINISTRUL MEDIULUI A FĂCUT ANUNȚUL
Ca termen de comparație, structura unei pompe de căldură este asemănătoare cu cea a unui aer condiționat. Unitatea care este montată în exteriorul casei absoarbe aerul de afară și îl transformă în căldură, chiar și la temperaturi foarte scăzute.
Potivit inginerului Adrian Farcaș, pompa de căldură pare să fie una din cele mai avatajoase soluții de încălzire, cel puțin în contextul actual al scumpirilor.
„Lemnele, peleţii, gazul, toate s-au scumpit, iar românii încep şi ei să îşi schimbe orientarea de la sistemele clasice de încălzire (lemn, peleţi, combustibil M sau gaz) către sisteme alternative, mult mai prietenoase cu mediul şi mai uşor de utilizat.
Vezi și: CÂT COSTĂ PANOURILE FOTOVOLTAICE PENTRU O CASĂ CU 5 CAMERE. ÎN CÂT TIMP RECUPEREZI BANII
Pompa de căldură, indiferent de variantă, aer-apă, apă-apă, apă-sol, este automatizată, ecologică, ieftină şi eficientă. Iar dacă este asociată cu panouri fotovoltaice, proprietarul devine, practic, independent. Nu mai trebuie să plătiţi nimic, nimănui”, spune Adrian Farcaș, potrivit Adevărul.
Cât costă o pompă de căldură
Deși funcționează pe curent, o pompă de căldură consumă de până la 5-6 ori mai puțin decât un calorifer electric.
Vezi și: ROMÂNUL CARE A TRĂIT 58 DE ANI FĂRĂ CURENT ELECTRIC A PRIMIT, ÎN SFÂRȘIT, LUMINĂ
Pentru o suprafață de aproximativ 100 mp, investiția unei pompe de căldură este similară cu cea a unei centrale pe gaz sau lemne și poate ajunge până la 2.500 de euro. Prețul manoperei nu este inclus, însă, în timp, cheltuielile lunare vor scădea semnificativ și investiția se va amortiza destul de repede.
Sursa foto: Pixabay