Cât costă, de fapt, să cumperi o lună de vechime în muncă. ”Se poate plăti și în rate”
Potrivit legislației în vigoare, românii care nu au suficienți ani de vechime în muncă își pot cumpăra anumite perioade de cotizație. Citiți în continuare cât costă să cumpărați o lună de vechime în muncă, dar și variantele pe care le aveți la dispoziție pentru a face acest lucru.
Toți românii își pot cumpăra vechime în muncă pentru a primi o pensie mai mare. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a făcut un anunț extrem de bun pentru cei care vor să-și cumpere vechime în muncă. Totuși, sunt câteva condiții pe care trebuie să le îndeplinească doritorii.
(CITEȘTE ȘI: Cresc pensiile românilor, după recalculare! Ce venituri vor avea pensionarii, de acum)
Cât îl costă pe un român să-și cumpere o lună de vechime în muncă
Pentru a afla cât trebuie să plătească o persoană pentru a-și cumpăra o lună de vechime în muncă se folosește următorul calcul: 25% cât este contribuția la pensii, împărțit la salariul minim, care este 3.000 lei. Suma obținută este de 750 de lei. Aceasta este suma pe care un român trebuie să o plătească pentru o lună de vechime în muncă.
Suma pe care trebuie să o plătească o persoană pentru a cumpăra 12 luni de vechime în muncă se poate afla după următorul calcul: 12 luni x 750 de lei, înseamnă 9.000 lei. Suma nu este deloc mică, însă cele 12 luni de vechime cumpărate ar putea conta mult în calcularea pensiei.
Vești bune pentru cei care vor să cumpere vechime în muncă. „Se poate plăti și în rate”
În plus, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a anunțat că aceste sume pot fi plătite în rate, ce se stabilesc împreună cu Casa Teritorială de Pensii.
„Acesta este un calcul pentru asigurarea la salariul minim pe economie, dar pot să vă spun din practică, faptul că avem și salarii mult mai mari la care se asigură viitorii pensionari. Obligatoriu este să se asigure la o sumă minimă, respectiv la salariul minim pe economie.
Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare.
Avem peste 25.000 de persoane asigurate în momentul de față, a căror valoare a contractelor încheiate este de 335 de milioane de lei. Până în prezent, aproape 280 de milioane de lei deja s-au încasat, urmând ca până la 31 august, când expiră acest act normativ care este în vigoare, să se achite întreaga sumă. Această ordonanță 163 își încetează aplicativitatea la 31 august anul acesta”, a explicat Daniel Baciu, pentru Antena3 CNN.
(VEZI ȘI: Schimbare importantă pentru pensionari! Ce se întâmplă cu pensiile, în mai 2023)