Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar românii deja au început pregătirile pentru masa de sărbătoare. La mare căutare și primul produs de pe lista de cumpărături este carnea de porc, însă prețurile îi sperie pe mulți. Clienții sunt revoltați de prețurile ridicate din piață, însă acestea par unele mici comparativ cu munca și cheltuiala fermierilor, care scot din buzunar bani buni pentru creșterea unui porc.
Un crescător de porci din Târgu Jiu, județul Gorj, a făcut calculul și a arătat costurile pe care micii fermieri le au cu furajele și toate cele necesare pentru creșterea unui porc. Suma este una destul de ridicată, iar afacerea nu pare una prea profitabilă, mai ales având în vedere prețurile la care se vinde carnea de porc.
(CITEȘTE ȘI: SARMALE ȘI COZONACI MAI IEFTINI DE CRĂCIUN, PENTRU ROMÂNI. CE PREGĂTEȘTE GUVERNUL, LISTA VA FI MĂRITĂ)
Constantin Dorin Crețan se numără printre crescătorii de porci pentru consum și reproducție din Târgu Jiu, care nu produce furajele și materia primă pentru animale. Astfel, costurile sale sunt destul de ridicate și se transformă în cele din urmă într-un mare dezavantaj. Așa că bărbatul a făcut un calcul amănunțit privind cheltuielile pe care le suporta cu mâncarea pentru animalele din ferma sa.
Rezultatul nu este unul îmbucurător, iar costul final pare că se ridică la 2.910 lei/tona de furaj brut. Iată costă să îngrași un porc:
„Vă prezint strict cheltuielile mele și nu vreau să duc în eroare pe nimeni și nici să descurajez pe cineva. Așadar vă prezint costurile de producție a furajului, în cazul meu cumpărând toată materia primă:
50% porumb – 500 kilograme x 2 lei = 1000 lei
Total: 2.910 lei/ TONA FURAJ BRUT
Aici nu includ cheltuieli transport furaj, măcinat, amestec etc.”, arătat crescătorul, potrivit agrointel.ro.
De asemenea, fermierul a făcut și un calcul amănunțit privind consumul zilnic de furaje pentru un porc, și care sunt costurile pe zi cu asigurarea hranei pe cap de animal. De menționat este faptul că întregul calculul este raportat la 210 zile, perioada calculată de crescător ca fiind cea mai potrivită pentru a aduce un porc la greutate de 150 de kilograme.
„La un randament de circa 600 grame mediu pe zi, un porc trebuie să consume aproximativ circa 4 kilograme furaj, ca atare avem un cost de 11,6 lei/ zi furaj pe porc. Să aducem un porc la 150 kilograme ne trebuie circa 210 zile aproximativ. Deci 11,6 x 210 = 2.436 lei/porc doar furaj. Daca cumpărăm purcelul să îl îngrășăm mai cheltuim 400-500 lei în plus în funcție de rasă, linie, buzunar sau zonă!”, a mai spus Constantin Dorin Crețan.
De asemenea, Constantin Dorin Crețan a mai subliniat că prețul pe care piața îl oferă nu acoperă cheltuielile fermierilor. Mai mult, carnea venită din import, care se vinde la un preț mai scăzut, distruge micile afaceri.
„Păi dacă noi cheltuim între 2.400-2.900 lei pentru a face un porc de 150 kg în viu întrebarea mea este, cu cât vindem, dacă pe mine mă costă doar furajul între 16-19 lei/kilogram porc în viu? Unde este matematica și logica? Nu uitați că nu am socotit munca pentru curățenie, apă, electricitate, tratamente, medicamente, veterinar, sau Doamne ferește să mai avem și pierderi.
Fac această postare pentru cei care vând la 9-12 lei sau pentru cei ce vor să cumpere la aceste prețuri! Prețurile pentru cei ce produc cereale, îi rog pe dumnealor să le prezinte, dar să pună în calcul munca lor, uzura utilajelor sau pierderile când producția de cereale este mică!”, a mai punctat crescătorul de porci.