Cât câștigă acest cerșetor în Cluj Napoca, cel mai bogat oraș al României: ”Într-o zi normală, primesc…”
Clujul se numără printre orașele din România unde economia duduie cu adevărat! Afacerile în domeniul IT și în imobiliare au prins un avânt aproape ireal, iar salariile sunt, în aceste domenii, dar și în altele, cum altfel, decât foarte mari! Cu toate acestea, un detaliu ne-a atras atenția, într-o mică incursiune în acest superb oraș cosmopolit: clujenii au foarte multe calități, dar nu par să fie cei mai darnici români. Iar de asta ne asigură un bătrân cerșetor cu o poveste de viață pe cât de interesantă, pe atât de tristă. Pe care CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, v-o dezvăluie în exclusivitate. (NU RATA, AICI: Clipul care a devenit viral! Un cerșetor oferă bani trecătorilor!)
La începutul acestui an, Clujul a fost clasificat drept orașul cu cel mai ridicat nivel de trai din România. Și te convingi de asta cu ochii tăi dacă iei la pas orașul chiar și numai pentru câteva ore. Vorbim în cazul de față din perspectiva unui bucureștean care ar putea spune că le-a văzut pe toate ”la Capitală”. În Cluj, la fiecare 30 de secunde îți întorci capul după mașini de peste 200-300.000 de euro care circulă pe stradă cu o eleganță sfidătoare. Și, dacă nu se întâmplă asta, cu siguranță rămâi stană de piatră în fața caselor de milioane de euro care se ridică precum ciupercile după ploaie.
Localurile cochete inspirate din te-miri ce stil antic, interpretat însă, sunt burdușite, mai ales în miezul zilei, atunci când clujenii și ”expații” care i-au „cotropit” în ultima vreme își consumă aici pauzele de masă.
„Nu vă imaginați că mă îmbogățesc, uitați-vă la mine…”
Toată lumea știe despre clujeni că priceperea lor este răsplătită foarte bine, iar cei care lucrează în domenii precum IT, contabilitate sau imobiliare câștigă salarii foarte mari. Cu toate astea, am descoperit, prin experiența unui bătrân cerșetor, că locuitorii Clujului sunt foarte strânși la pungă.
Domnul Liviu, din cei 65 de ani ai săi, ultimii 11 i-a petrecut pe stradă, la mila clujenilor. ”Cerșesc ca să fac rost de bani pentru mâncare. Nu vă imaginați că mă îmbogățesc, uitați-vă la mine cum arăt, sunt și fără un picior… Am avut un accident care m-a făcut olog, dar durerea mai mare a venit după aia, când am fost părăsit de soție și fiul meu. M-au considerat o pacoste după acel accident”, povestește omul, plin de amărăciune, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
”Adun între 30 și 40 de lei pe zi, clujenii sunt mai zgârciți… Cu banii ăștia mă duc să-mi iau apoi mâncare, de exemplu cartofi, și mă rog de vecini să-mi gătească, pentru că eu nu știu. Eu am stat toată viața mea într-un atelier și am muncit, fiind pantofar, și acum m-am trezit singur, la mila oamenilor”, a mai spus domnul Liviu, unul dintre puținii cerșetori de pe străzile orașului.