Cât bani cheltuie Guvernul pentru „reîncălzirea” bucureștenilor. Anunțul premierului Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă, premierul intermar al României, a declarat, vineri, că Guvernul alocă bani pentru reparațiile pe care trebuie să le efectueze Elcen pe rețeaua de termoficare din București.
În același timp, primarul Nicușor Dan a explicat că cei 20 de milioane de lei, va fi folosită pentru intervențiile operatorilor privați în sistem. Totodată, acesta a estimat că rețeaua va reveni la nivelul de furnizare de iarna anterioară la începutul săptămânii viitoare.
„Sunt aspecte care vor trebui rezolvate în timp, dar astăzi am identifcat suma necesară astfel încât să sporim capacitatea de intervenție. Vom aloca banii Primăriei ca să achiziționeze acest serviciu de mentenanță din mediul privat, astfel încât să scurtăm timpul de intervenție în care cetățenii nu vor avea apă caldă și căldură”, a declarat Nicolae Ciucă în cadrul conferinței de presă de după ședința de Guvern.
Pierderile de apă sunt de patru ori mai mari
Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, Virgil Popescu, a precizat că pierderile de apă pe rețea au ajuns de la 800 de tone pe oră în urmă cu 4 ani la 2.500 de tone pe oră.
„Acolo a ajuns neinvestiția, nepăsarea, rețeaua de termoficare a Bucureștiului. De aici trebuie să plecăm și de aici trebuie să facem eforturi ca în această iarnă rețeaua de termoficare și întreg sistemul de termoficare să poată fi ținut în stare de funcționare și în echilibru.
A fost o avarie care s-a produs tocmai din cauza pierderilor foarte mari. O pompă a fost supraturată și automat s-a produs un scurtcircuit. S-a oprit stația. A fost remediată în cel mai scurt timp, în două zile, este în curs de încărcare turbina spre capacitatea maximă, apa încălzită a ajuns la 75 de grade în acest moment. Mai cred că până luni totul revine la normal la CET Sud.
Ne cerem scuze bucureștenilor pentru ce se întâmplă, dar trebuie să ne pregătim pentru iarnă. Încă Dumnezeu ne ajută vremea este caldă, dar nu știm cât va dura. Ne pregătim cu aceste capacități modulare să le montăm în diverse zone din București în așa fel încât să suplinim cu energie termică nou creată aceste pierderi foarte mari din rețea”, a afirmat Popescu.
Mai mult, Nicușor Dan a precizat că “din cauza presiunii suplimentare din rețea a crăpat o pompă din anii ’60 de la CET Sud în noaptea de vineri spre sâmbătă”.