Prețurile alimentelor cresc de la o zi la alta, fapt care-i sperie teribil pe români. Înainte de Rusalii, oamenii merg la cumpărături, să se aprovizioneze cu tot ce au nevoie. Numai că, atât în supermarketuri, cât și-n piețele de la noi, lumea se lovește de costurile uriașe la produse. Dacă acum ceva vreme, căpșunile erau „vedetele” din piață, iată că lucrurile s-au mai schimbat între timp.
Românii au parte de surprize neplăcute până-n Rusalii. Merg la cumpărături în magazine sau în piață și se lovesc de prețurile mari. Dacă acum puțin timp, căpșunile erau „vedetele” din piață, acum varza le-a detronat. În prezent, un kilogram de varză are un preț dublu sau chiar triplu față de anul trecut. Dacă în 2022 era maxim 3 lei, acum este cel puțin 7 lei. Diferența este destul de mare, iar oamenii se întreabă serios dacă să mai cumpere sau nu. Tocmai din acest motiv, vânzările au scăzut considerabil, iar producătorii și comercianții sunt îngrijorați. Stau cu marfa pe tarabe și se întreabă când vine cineva s-o cumpere. În general, pensionarii cu venituri mici nu-și permit să dea bani mulți pe alimente, pentru că mai au și altele de plătit.
Bineînțeles că, varza nu este singurul aliment care s-a scumpit în acest an. Multe fructe și legume au ajuns să coste destul pentru buzunarele multor români. În diferite piețe de la noi, un kilogram de urzici a ajuns să coste nu mai puțin de 40 de lei/ kg. Comercianții profită că mulți dintre cei care stau la oraș, nu au de unde să ia urzici decât din piețe.
Nici prețul roșiilor nu mai e ce-a fost. Au ajuns să coste și 30 de lei/ kilogram cele românești. Mult pentru această perioadă, spun gurile rele. Un fermier din Buzău susține că prețul acestora a crescut din cauza cheltuielilor mari cu energia. Mircea Tatu are plantate tomate pe o suprafață de 3600 de metri pătrați, pe un teren cu solarii încălzite.
”Noi preconizăm un preț de 33 de lei pe kilogram, nu mai mult, pentru că trebuie să avem și clienți. Noi având o roșie cu gust, sănătoasă, nu avem concurență cu ce vine din supermarketuri. E diferență foarte mare”, a spus fermierul, pentru Adevărul.
Agricultorul a investit bani frumoși în toată producția și tocmai din acest motiv vinde legumele la un preț mai mare decât cel la care s-ar fi așteptat mulți clienți. ”Investițiile au fost foarte mari în general cu energia termică, cu încălzirea, cu cocsul spre exemplu. Prețurile, au fost mai mult decât duble anul acesta. Energia electrică s-a scumpit la fel de mult”, a mai spus bărbatul, pentru sursa citată mai sus.