Carnea de miel a ajuns să coste de două ori mai mult față de anul trecut. Autoritățile anunță faptul că este cel mai scump paște din aproape ultimele două decenii. Scumpirile îi împiedică pe români să se bucure de sărbătorile pascale.
Consumul de carne de miel este un obicei consacrat în tradiția creștină. După ortodocșii de pretutindeni celebrează Săptămâna Mare, pregătirile pentru sărbătorile Pascale au început deja. Comercianții nu au scăpat acest prilej de a scumpi și mai mult prețurile.
Carnea de miel din magazine și supermarketuri a ajuns să aibă un preț extrem de ridicat, dublu față de perioada similară a anului trecut. Ca urmare, dacă un român vrea să cumpere un kilogram de carne de acest fel, trebuie să scoată din buzunar chiar și 60 de lei. (CITEȘTE ȘI: Femeia din imagine a fost dată dispărută pe 24 decembrie 1992. După 29 de ani, s-a aflat adevărul. Ce s-a întâmplat cu ea, de fapt)
Cei doi ani de pandemie și războiul dintre Rusia și Ucraina și-au pus amprenta asupra prețurilor. Creșterea prețurilor carburanților, care sunt necesari pentru transportul mărfurilor, a făcut până și alimentele de bază să-și modifice costul. După cum se poate observa, asistăm la cel mai scump paște din ultimii 18 ani.
Dacă prețul de carne de miel s-a scumpit cu aproape 50%, uleiul s-a scumpit și el, cu aproape 32%, iar cartofii cu până la 36%.Cu privire la facturile pentru energie, se poate observa aceeași tendință. Gazele naturale s-au scumpit cu 47%, iar energia termică a crescut prețul cu 21%.
Alte alimente legate de tradiția de consum a sărbătorilor Pascale sunt: telemeaua de oaie, ajunsă să coste și 90 de lei, pasca, minim 70 de lei și maximum 200 și cozonacul, care poate costa și 150 de lei. (CITEȘTE ȘI: Aparatul din casă care consumă cât 400 de becuri. Consumă într-un minut cât alte aparate în 12 ore!)