Românii care își doresc un apartament mai mare se confruntă cu prețurile ridicate de pe piață. Locuințele cu trei camere din blocuri vechi devin tot mai rare și sunt extrem de scumpe. În anumite zone ale Capitalei, prețurile au crescut cu până la 15.000 de euro în doar câteva luni. Cei care preferă un apartament într-un bloc nou trebuie să plătească chiar și cu 40% mai mult.
Reducerea dobânzilor îi motivează pe tot mai mulți români să ia în considerare achiziționarea unui apartament mai spațios. Marian, de exemplu, a venit la Salonul Imobiliar din Capitală cu un scop precis: să găsească un apartament cu trei camere.
„Bloc nou sau vechi. Să fie izolat, să aibă centrală proprie. Nu ar trebui să depăşească cel puţin la bloc vechi 100.000 euro”, a declarat Marian Dumitru, viitor proprietar, pentru observatornews.ro.
„Vedem că locaţia este din ce în ce mai importantă şi tinde să rivalizeze preţul. Dacă un proprietar se grăbeşte şi doreşte să obţină o sumă cash, e bine să scadă preţul şi se poate aştepta la o vânzare şi în 30 de zile”, a spus Daniel Crainic, director de marketing platformă imobiliare, conform aceleași surse.
Citește și: Un atac masiv al rușilor asupra Ucrainei a făcut zeci de victime. Reacția secretarului general al NATO: „Fac apel la toți aliații…”
Românii nu-și mai permit să fie proprietar
În sectorul 3 al Capitalei, prețurile apartamentelor din blocurile vechi ajung la aproximativ 170.000 de euro. Cei care preferă confortul unui bloc nou trebuie să scoată din buzunar o sumă considerabil mai mare.
„Un apartament cu trei camere pentru zona Muncii porneşte de la 215.000, în schimb în zona Moşilor, fiind o zonă mai căutată, ar începe de la 225. Noi am vândut apartamentele mari primele”, a precizat Radu Chirev, proprietar agenţie de imobiliare.
„Nu prea mai avem spaţiu şi ne-am gândit la trei camere şi două băi. Chiar şi în construcţii, să dăm un avans şi să luăm mai târziu”, a dezvăluit un viitor proprietar.
Apartamentele din blocurile vechi, aflate în locații bune, se vând foarte rapid. Un apartament cu trei camere într-un bloc construit în 1940, situat într-o zonă centrală a Capitalei, este listat la prețul de 180.000 de euro. Achiziționarea acestuia implică o investiție suplimentară de aproximativ 30.000 – 35.000 de euro pentru renovări, iar o rată pentru 30 de ani, cu o dobândă de 5%, ajunge la aproximativ 4.000 de lei pe lună.
„Cei care poate nu au neapărat o familie azi, dar se gândesc deja că-şi fac o familie şi sigur au nevoie de un al doilea dormitor”, a explicat Toma Filipovici, preşedinte APAIR.
„Salariile medii pe economie dat fiind noile reglementări ale Guvernului ajută foarte mult tinerii şi ridicarea scoringului pentru un credit imobiliar”, a spus Laurenţiu Nedianu, consultant imobiliar.
Care este suma medie de împrumut
Experții în creditare prognozează că, în următoarele șase luni, românii vor continua să opteze pentru creditele cu dobândă fixă atunci când își vor cumpăra o locuință. Valoarea medie a unui împrumut ipotecar se situează în jurul a 67.000 de euro.
„ROBORUL a început deja să scadă, IRCC-ul va începe să scadă peste şase luni de acum înainte, astfel că timp de şase luni cu certitudine vom avea nişte dobânzi variabile mari”, a explicat Doru Iliescu, fondator platformă de creditare.
Salonul Imobiliar din Capitală va fi deschis până duminică, iar prețul biletului este de 25 de lei. Vizitatorii interesați de oportunități de investiții pot explora proiecte imobiliare din Dubai, Zanzibar sau Mamaia Nord.
Citește și: Trei adolescenți au dat „țepe” cu mâncare comandată de aproape 19.000 de lei. Cum au reușit să păcălească 30 de livratori în doar 4 săptămâni