Prețurile la alimente diferă în funcție de producător și supermarketurile în care sunt oferite clienților spre vânzare. În ultimele 12 luni, scumpirile au fost înlănțuite, indiferent de industrii sau ramuri. De exemplu, iată mai jos, în articol, la ce preț se vinde 1 kilogram de făină în unitățile comerciale din București, în mai 2023.
Există un dezechilibru între prețurile produselor și serviciilor de pe piață și veniturile lunare pe care le încasează românii. Deși scumpirile sunt sesizabile, de la o perioadă la alta, salariile aproape că au rămas la același nivel.
Prețurile pentru produsele alimentare, de igienă și curățenie, de uz casnic și servicii au crescut, buzunarele românilor fiind afectate. Pe lângă acestea, se adaugă și plata facturilor. Suma plătită pentru un simplu coș de cumpărături ajunge să fie dublă sau triplă, spre deosebire de anii trecuți. Carnea, ouăle, fructele sau legumele sunt câteva dintre produsele ale căror prețuri au crescut. Primele care au înregistrat o pantă ascendentă în acest sens au fost alimentele de bază. De exemplu, 1 kilogram de făină de calitate superioară se vinde, în prezent, la un preț de trei ori mai mare.
Este adevărat, însă, că prețul depinde și de locul din care se face achiziția. Există câțiva giganți comerciali care se „luptă” în oferte săptămânale sau lunare, iar clienții încearcă să găsească cel mai bun raport calitate – preț, pentru coșul de cumpărături.
La o scurtă căutare pe monitorulpreturilor.info, pot fi sesizate diferențe clare de preț. Pentru 1 kilogram de făină de calitate superioară (cod 000), prețurile se situează între 2.99 lei și 6.79 lei.
Prețurile pentru 1 kilogram de făină, în funcție de magazin:
– Profi: 3.25 lei;
– Carrefour: 4.89 lei;
– Selgros: între 4.98 și 4.99 lei;
– Cora: 2.99 lei, 4.99 lei și 6.78 lei;
– Kaufland: 6.79 lei.
Pe piață a apărut și făina de greiere. Aceasta are o aromă ușoară de nucă și poate fi utilizată precum făina normală. Este mai bogată în proteine, nu are aditivi, chimicale sau conservanți. Prețul pentru 100 de grame de făină de greiere este destul de „piperat”. Vezi aici mai multe detalii.
Sursă foto: colaj Pixabay