Castigul salarial mediu a crescut in martie cu 4,8%, la 1.543 lei
Astfel, in fabricarea produselor din tutun castigul mediu a fost de 5.075 lei, iar in hoteluri si restaurante de 838 lei.
„In luna martie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna februarie 2012 ca urmare a acordarii de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte)”, se arata intr-un comunicat al INS.
Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (cu 38%), in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale (intre 15% si 19%), in fabricarea bauturilor, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apa, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, telecomunicatii (intre 10% si 14%) si in captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea hartiei si a produselor din hartie (intre 7% si 10%).
Usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de realizari de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte). Astfel, au fost consemnate scaderi intre 2% si 4% in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite) si activitati de editare.
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna februarie. In invatamant, de exemplu, castigurile au avansat cu 3,1%, ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice, in domeniul sanatatii si asistentei sociale cu 1,5%, ca urmare a platii drepturilor salariale cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat in lunile anterioare cu dificultati financiare, iar in administratie publica majorarea a fost de 0,3%, determinata de acordarea de sume pentru diferite sporuri sau a platii concediilor de odihna.
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
Indicele castigului salarial real pentru luna martie 2012 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 104,4%.Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 122,1%, cu 5,1 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2012.
Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,3%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 100,9%.