Câştigi bani în plus pe lângă salariu? ANAF e cu ochii pe tine! Ai termen până la sfârşitul lunii să…
Declaraţia 600 pentru 2018: un număr foarte mare de contribuabili trebuie să depună, până la data de 31 Ianuarie 2018 – inclusiv, declaraţia 600 (pentru CAS şi CASS). Declaraţia se depune pentru determinarea obligaţiilor de plată privind asigurările sociale, respectiv asigurările sociale de sănătate. Declaraţia 600 tratează separat obligaţiile de plată reprezentând contribuţia pentru asigurări sociale (CAS) şi contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate (CASS), potrivit theexperts.ro.
Pe 29 decembrie 2017 a intrat în vigoare Ordinul 4140 emis de ANAF, care modifică Declaraţiile 600 şi 610. Potrivit Ordinului, persoanele fizice care realizează venituri extrasalariale, inclusiv din dobânzi, acţiuni sau alte forme de investiţii de peste 22.800 de lei anual, sunt obligate să depună la Fisc declaraţia 600, în care anticipează veniturile viitoare, pe bază veniturilor realizate în 2017, până pe data de 31 ianuarie.
Potrivit Ordinului 4140 / 2017,
„Persoanele fizice care nu sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale, potrivit prevederilor art. 150 din Codul fiscal, care realizează venituri din activităţi independente, din una sau mai multe surse de venit prevăzute la art. 148 alin. (2) din Codul fiscal, datorează contribuţia de asigurări sociale dacă îndeplinesc următoarele condiţii, după caz: (…).”.
Astfel, prin ordiul care a intrat în vigoare pe 29 decembrie nu scăpa de plată pensiei, şomajului şi asigurărilor sociale nici o persoană care realizează venituri extrasalariale care lunar se situează peste pragul salariului minim brut pe economie, stabilit pentru luna ianuarie 2018 la nivelul de 1.900 de lei brut, instituind acel prag de 22.800 de lei venituri anual pentru toate categoriile de venituri prevăzute la art. 155 din Codul Fiscal. Articolul face referire la modalităţile de impozitare şi taxare a veniturilor din activităţi independente, venituri din asocierea cu o persoană juridică, din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură sau venituri din alte surse. Astfel, economiile şi orice formă de investiţie, fond, acţiuni pe bursă sau în companii vor fi purtătoare de CAS şi CASS.
Persoanele fizice obligate la plată acestor contribuţii depun anual la organul fiscal competent, până la data de 31 ianuarie, inclusiv, a anului pentru care se stabileşte contribuţia, o declaraţie pe propria răspundere cu privire la venitul ales asupra căruia datorează contribuţia de asigurări sociale.