Casa de Pensii, anunț important! Ce trebuie să știe milioane de români
Casa Națională de Pensii Publice a prezentat ultimele date, pentru luna noiembrie, în ceea ce privește numărul total al românilor care au beneficiat de pensie. Potrivit datelor, 1,1 milioane de persoane au primit în noiembrie indemnizație socială pentru pensionari, majoritatea fiind din sistemul public.
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.145.123 în luna noiembrie 2022, cu 754 de persoane mai puţin, comparativ cu luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Dintre aceştia, 1.026.965 erau pensionari din sistemul public, iar 118.158 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.
CITEȘTE ȘI: CINE SUNT ROMÂNII CARE AR PUTEA BENEFICIA DE A 13-A PENSIE. CÂŢI BANI VOR PRIMI ÎN PLUS DIN LUNA IANUARIE
În ceea ce privește pensionarii din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 375 de lei. Cele mai mari valori pentru indemnizații au fost înregistrate în judeţele Bistriţa-Năsăud (de 434 lei), Maramureş (431 lei) şi Cluj (417 lei).
Unde au fost înregistrați cei mai mulți beneficiari
Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii au fost înregistrați în Bucureşti, respectiv 48.174 şi în judeţele Suceava (41.617 pensionari), Dolj (37.656), Iaşi (36.647) şi Prahova (35.042).
În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost în luna noiembrie de 269 de lei, valoarea cea mai mare fiind înregistrată în judeţele Ilfov (387 lei) şi Gorj (349 lei) şi în sectorul 1 din Bucureşti (341 lei).
Potrivit sursei citate, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (8.134 persoane), urmat de Dolj (7.651) şi Botoşani (7.694).
Românii ar putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare în anumite condiții
Cetățenii români vor putea să se pensioneze mult mai repede, dacă se încadrează în categoriile celor care au realizat stagii de cotizare în condiții speciale de muncă, condiții deosebite de muncă, cei cu handicapat preexistent calității de asigurat sau cele care beneficiază de legi speciale.
În cazul în care vorbim despre o persoană care dorește să iasă la pensie și nu se încadrează în niciuna dintre categoriile menționate anterior, va fi nevoită să realizeze un stagiu minim de cotizare și să aibă, de asemenea, vârsta necesară.
„Pensia pentru limita de vârstă se acordă la împlinirea vârstei standard de pensionare, în condițiile realizării stagiului minim de cotizare”, se arată într-o informare publicată pe site-ul CNPP.
Astfel, cetățenii români care au activat în domeniile ce fac parte din fosta grupă I (condiții speciale de muncă), vor putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare direct proporțională cu stagiul realizat. Același lucru se întâmplă și cu persoanele care au făcut parte din grupa a II-a (condiții deosebite de muncă).