Casa de modă Louis Vuitton, acuzată că a copiat o ie românească în noua colecție. Cum se apără reprezentanții + Decizia luată de Raluca Turcan

Publicat: 04/06/2024 | 21:24
Louis Vuitton este acuzată că ar fi copiat portul tradițional românesc / sursă foto: Facebook La Blouse Roumaine

Louis Vuitton, o celebră casă de modă, este acuzată că ar fi copiat portul tradițional românesc, regăsit în Mărginimea Sibiului! Având în vedere această situație, au fost luate măsuri pentru recunoașterea sursei de inspirație și menționarea originii simbolurilor prezente în colecție. Iată detaliile mai jos, în articol.

Louis Vuitton, o celebră casă de modă, este acuzată că ar fi copiat portul tradițional românesc, care se regăsește în Mărgininea Sibiului. Este vorba despre colecția „Louis Vuitton by the Pool”, unde apar elemente vestimentare care ar avea inspirații din portul românesc. Colecția poate fi văzută pe rețelele de socializare, acolo unde postare a strâns mii de aprecieri. Totuși, ținutele vestimentare din colecția respectivă prezintă anumite caracterisitici care au atras atenția românilor. Și anume, simbolurile, culorile și formele care apar pe acele haine.

Vezi și SUMA ESTE IREALĂ! LA CE PREȚ SE VINDE O GEANTĂ LOUIS VUITTON CU GĂURI

Brandul Louis Vuitton a fost acuzat că ar fi copiat portul tradițional din Mărginimea Sibiului

Brandul de lux nu a menționat care a fost sursa inspirației și nici originea simbolurilor care apar pe hainele din colecție. În acest sens, a luat naștere campania „Give Credit”, pornită de organizația „La Blouse Roumaine”. Prin intermediul campaniei se cere ca portul tradițional românesc să fie recunoscut, iar piesele prezente în colecția lansată de Louis Vuitton să fie scoasă temporar. Se cere eliminarea colecției, până când comunitățile își dau acordul pentru ca designul să fie folosit.

Iată mesajul transmis de organizația „La Blouse Roumaine”, duminică, 2 iunie 2024.

„Dragi comunități din Mărginimea Sibiului, Oltenia de sub munte, Țara Făgărașului, Argeș, Sudul și Centrul Transilvaniei și orice persoană, colecționar, artizan și simplu iubitor, iubitoare a cămășii și portului specific Marginimii Sibiului, păstrat inclusiv în zonele unde au migrat oamenii din această regiune, va rugăm să ne sprijiniți în noua campanie “Give Credit” (A da recunoaștere) ce are în centrul său utilizarea de către brandul Louis Vuitton a cămășii de Mărginime în noua colecție 2024, fără menționarea originii și acordul păstrătorilor de zestre culturală.

Ce avem de făcut:
– adăugați fotografii cu cămașa de Mărginime la această postare cu indicarea zonei și dacă aveți, o scurtă descriere în câteva rânduri
– cereți brandului Louis Vuitton să scoată piesele din colecție până la obținerea acordului din partea comunităților, cu creditarea originii
– dacă sunteți organizați în cadrul unor asociații, fundații, grupuri de inițiativă, companii etc, va rugăm să ne scrieți mesaje de susținere oficiale și să le trimiteți pe adresa contact@lablouseroumaine.io.
Respect și recunoaștere pentru familiile și comunitățile noastre! ❤️
Vă mulțumim! Împreună reușim.
Foto credit
– Louis Vuitton 2024
– O întreaga familie din Vaideeni, Vâlcea fotografiată în 2022
– Femei din Gura Râului, Sibiu, ieșind de la biserică, 1998”.

Postarea care apare pe pagina de Facebook a organizației „La Blouse Roumaine” / sursă foto: Facebook

Portul tradițional românesc a apărut și în alte colecții, de-a lungul timpului. De pildă, în urmă cu șapte ani, Dior lansa pe piață un articol vestimentar care copia cojocul de Beiuș.

Citește și AMENDĂ COLOSALĂ PENTRU ROLEX! MOTIVUL PENTRU CARE COMPANIA ESTE OBLIGATĂ SĂ PLĂTEASCĂ APROAPE 100 DE MILIOANE DE EURO

„În mod firesc, vom solicita companiei Louis Vuitton recunoașterea valorii patrimoniale și culturale a modelului iei cu șinoare, specifică zonei Sibiului.
✨Creația populară autentică și-a menținut valoarea peste timp, dovadă că ia românească a fost și rămâne o sursă de inspirație pentru pictori, designeri sau companii precum Louis Vuitton.
Această situație merită transformată într-o oportunitate, în sensul recunoașterii la nivel internațional a valorii inestimabile a patrimoniului cultural românesc.
Foto credit:
📌Louis Vuitton 2024
📌O întreagă familie din Vaideeni, Vâlcea fotografiată în 2022
📌Femei din Gura Râului, Sibiu, ieșind de la biserică, 1998
📌La Blouse Roumaine”, a transmis ministrul Raluca Turcan pe Facebook.

Sursă foto: Facebook

This browser does not support the video element.