Cartofii prăjiți sunt SĂNĂTOȘI, de fapt? Expertiza medicului nutriționist Mihaela Bilic

Publicat: 20/10/2024 | 12:08
Mihaela Bilic, despre cartofii prăjiți

Mihaela Bilic respinge ideea potrivit căreia cartofii trebuie evitați atunci când vine vorba de alimentație. Nutriționista a subliniat ideea că aceste legume reprezintă o sursă esențială de energie, chiar și în perioadele în care se ține post. Specialista a explicat totul în cadrul unei emisiuni TV.

Nutrționista a atras atenția asupra faptului că amidonul din cartofi oferă organismului uman glucoză cu absorbție lentă, care este estențială pentru buna funcționare a celulelor, dar și pentru activitatea fizică. Prin urmare, această legumă nu trebuie reconsiderată, mai ales pentru că are beneficii nutriționale.

Cartoful joacă un rol important atunci când vine vorba de menținerea echilibrului digestiv, asta pentru că este un aliment ușor de digerat, dar totodată și hrănitor. Mihaela Bilic susține că această legumă ajută la neutralizarea acidității gastrice.

„Cartofii ar trebui să nu mai fie puși la colț. Cred că atunci când au apărut curele de slăbire, el era la limita dintre legumă și produs cu amidon. Negăsindu-și locul foarte bine, a fost pus la colț. Pentru că are amidon. Trebuie să știm că acel amidon înseamnă o glucoză cu absorbție lentă pe care organismul nostru o cheltuiește în mișcare. Toate celulele funcționează cu această glucoză. Depinde de cantitate. La cartof avem o mulțime de variante care îi schimbă complet conținutul caloric. Cartoful proaspăt crud are, apă, amidon, foarte puțin potasiu, puține minerale și vitamina C”, a mărturisit Mihaela Bilic.

Cu toate acestea, cartofii prăjiți pot fi foarte calorici din cauza uleiului pe care îl absorb. Chiar dacă leguma fiartă are un indice, de asemenea, ridicat, în cazul prăjirii este mai scăzut.

„Vitamina C, în momentul în care am tratat-o termic, se distruge ușor. Nu putem să spunem că este o sursă de vitamina C. Cartoful nu are niciun strop de amidon, spre deosebire de produsele cerealiere, făinoasele clasice care au gluten. În cartof avem doar apă cu amidon. Ține de foame. Este important mai ales pentru cei care muncesc fizic, pentru copii. Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă. Nu dă aciditate. Foarte multe persoane, mai ales în perioada postului, când mănâncă multe legume, au un disconfort digestiv. Ei bine, cartoful neutralizează. Este ca un fel de tampon. În orice mâncare am pune cartof, el echilibrează lucrurile”, a mai spus specialista.

Mihaela Bilic, despre cartofii prăjiți

Citește și: Ce ingredient e musai să pui în cafea ca să-ți dispară senzația constantă de foame, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic

Câte calorii conțin cartofii prăjiți

Prepararea cartofilor prăjiți poate crește valoarea calorică la aproximativ 70 de calorii la 100 de grame până la 450 de calorii, potrivit specialistei. Mihaela Bilic a subliniat și faptul că legumele congelate nu trebuie evitate.

„Pe de altă parte, același tampon pentru aciditate este un burete pentru grăsime. În momentul în care îl punem în contact cu grăsimea, cartoful absoarbe grăsimea ca un burete. În momentul în care îl punem în contact cu uleiul, va absorbi tot. Cartoful devine o bombă calorică în momentul în care este prăjit. De la 70 de calorii pe 100 de grame, ajunge la până la 300 sau chiar 450 de calorii. Indicele glicemic scade în momentul în care făinoasele sunt amestecate cu grăsimea. Adică, în mod paradoxal, un cartof fiert simplu, fără niciun fel de grăsime sau piureul de cartofi, care are foarte puțină grăsime, are un indice glicemic enorm. Cartoful prăjit, care are mult ulei, are indice glicemic mic, pentru că uleiul împiedică într-un fel absorbția aceasta rapidă a glucozei”, a adăugat Mihaela Bilic.

Procesul de congelare are efecte benefice asupra structurii amidonului, reflecând absorbția de grăsimi în timpul preparării. Legumele pot deveni crorcante în timpul coacerii dacă nu este adăugat uleiul, fiind o alternativă mai sănătoasă.

„Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată. Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează. Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant. Cartofii congelați sunt și stropiți cu un pic de ulei și, dacă îi bagi la cuptor, de exemplu, nu mai trebuie să pui nimic peste ei”, a mai spus specialista.

Citește și: Care este „porția corectă” de mici. Dr. nutriționist Mihaela Bilic ne spune câți mititei avem voie să mâncăm, de fapt