Carnea de porc a ajuns să coste 30 de lei pentru un singur kilogram. Pesta porcină africană a făcut țara să fie dependentă de carnea de import. Nu doar carnea s-a scumpit. Institutul Național de Statistică spune cât de mult au explodat prețurile
Mușchiul de porc este cu doi lei mai scump față de anul trecut. În abatoare, un porc costă cu 30% mai mult față de luna trecută, motiv pentru care toate părțile sale au ajuns să se scumpească. Nu doar mușchiul file de porc a ajuns să coste 30 de lei. Cotletul de porc, ce se vindea la 22-23 de lei kilogramul, costă 25 de lei per kg în magazine. (CITEȘTE ȘI: Accident rutier pe DN7. O femeie a murit, iar alte două persoane au fost transportate la spital)
Dacă ne referim la carnea de porc de import, prețul este mare și din cauza creșterii prețului petrolului. Astfel, mărfurile care necesită transport suferă un cost în plus, care se resimte în prețurile de la rafturi.
Pentru carnea care provine de la producătorii români, motivul scumpirii este dat de creșterea prețului furajelor. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețul furajelor este dublu.
Porcii pot fi preluați de abator la vârsta de zece săptămâni. Cei care au ajuns la abator în perioada 7-13 martie costau 641 de lei, dacă erau vânduți de vii. Potrivit Comisiei de Clasificare a Carcaselor, prețul este cu 30% mai mare față de luna februarie.
În luna februarie a acestui an, prețul mai multor alimente a crescut considerabil, comparativ cu anul trecut. Potrivit Institutului Național de Statistică, lista alimentelor care s-au scumpit și procentul creșterii este: cartofi: 30,58%, ulei: 26,12%, mălai: 19,32%, făină: 16,38%, margarină: 14,33%, pâine: 13,43%. (CITEȘTE ȘI: Răzvan, un tânăr de 25 de ani, și-a găsit sfârșitul la mii de kilometri depărtare de casă. A murit la muncă, în Germania: ”Și-a prins capul în grinzi de fier”)