Parlamentul României urmează să adopte noua lege care vizează toți pensionarii. Proiectul va intra în dezbatere publică zilele următoare. Aflați, în articol, care va fi vârsta de pensionare pentru femei și pentru bărbați, dacă vor intra în vigoare schimbările propuse.
Printre modificări, există și vești bune: cresc pensiile, recalcularea urmând să aibă loc în termen de șase luni. Potrivit noii formule de calcul, valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte trebuie să fie egală cu pensia. De asemenea, se ține cont de venitul brut din care s-a contribuit pentru asigurările sociale. Pentru formula de majorare de ia în considerare și rata medie anuală a inflației. Mai mult, aici și se adaugă și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, importanți fiind indicatorii definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, notează hotnews.ro.
Citește și: FUMĂTORII DIN ROMÂNIA POT PRIMI O LOVITURĂ TERIBILĂ ÎN ACESTE ZILE. CINCI MILIOANE DE OAMENI SUNT VIZAȚI
Potrivit noului proiect de lege, vârsta de pensionare pentru femei și pentru bărbați va fi aceeași, respectiv 65 de ani, până în 2035. Totuși, cei care, din diverse motive, își doresc să iasă din câmpul muncii, în continuare limita de vârstă va fi de 15 ani. Iar pentru cei care solicită pensie anticipată este nevoie de un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani. Pentru pensia de urmaș se mențin prevederile actuale. În schimb, vor fi redefinite cele trei grade (grav, accentuat sau mediu), în cazul pensiei de invaliditate.
O modificare importantă a proiectului de lege este și faptul că vor fi răsplătite unele stagii de cotizare. Mai exact, oamenii care au contribuit mai mult de 25 de ani, vor primi puncte suplimentare pentru fiecare an, astfel: 0,50 puncte (între 26 și 30 de ani inclusiv), 0,75 puncte (între 31 și 35 de ani inclusiv) și 1 punct (peste 35 de contributivitate).
Este posibil ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, prima etapă constând în creșterea pensiilor. Majorarea ar urma să aibă loc, mai întâi, la începutul noului an, iar următoarea, la 1 septembrie 2024. În prima etapă, creșterea va fi 13,8%.
Proiectul în care sunt prevăzute modificările urmează să intre în dezbatere publică pentru următoarele 10 zile, iar până la 29 noiembrie, Parlamentul are termen să adopte noua lege.