Care sunt simptomele noii variante Omicron?! Ce spune medicul care a depistat tulpina diferită a coronavirusului
Dr. Angelique Coetzee, un medic sud-african, care a suspectat printre primii o tulpină diferită de coronavirus în rândul pacienților, a vorbit despre simptomele noii variante Omicron.
Dr. Angelique Coetzee, medic privat și președinte al Asociației Medicale Sud-Africane, a declarat pentru presa internațională că pe 18 noiembrie a observat la clinica sa șapte pacienți care prezentau simptome diferite față de cele cauzate de varianta dominantă Delta.
Denumită acum Omicron de către Organizația Mondială a Sănătății, varianta a fost detectată și anunțată de Institutul Național de Boli Transmisibile din Africa de Sud (NICD) pe 25 noiembrie.
Dr. Coetzee a declarat că pe 18 noiembrie, un pacient de la clinica sa a acuzat timp de două zile dureri de corp și de cap: “Simptomele în acel stadiu erau în mare măsură legate de o infecție virală normală. Și pentru că nu am mai văzut COVID-19 în ultimele opt până la 10 săptămâni, am decis să facem un test”, a spus ea, adăugând că pacientul și familia sa s-au dovedit a fi pozitivi.
Potrivit medicului, spre deosebire de varianta Delta, până în prezent pacienții nu au raportat pierderea mirosului sau a gustului și nu a existat o scădere majoră a nivelului de oxigen cu noua variantă: ”Cei mai mulți dintre ei văd simptome foarte, foarte ușoare și niciunul dintre ei nu a admis până acum pacienți la intervenții chirurgicale. Am reușit să tratăm acești pacienți în mod conservator la domiciliu. Cel mai predominant simptom este oboseala severă timp de una sau două zile. Odată cu ele, durerile de cap și durerile de muschi, de oase”, a mai spus medicul.
Octavian Jurma: ”100 % va ajunge și în România”
Octavian Jurma este de părere că noua tulpină a coronavirusului va ajunge cât de curând și în România. Medicul preconizează că acest lucru se va întâmpla în preajma sărbătorilor de iarnă.
”Probabilitatea ca Omicron să ajungă în România cu ocazia sărbătorilor este de 100% și va fi identificată prin secvențiere probabil în luna decembrie, cel târziu în luna ianuarie. Încă este prea devreme să spunem dacă Omicron este suficient de robustă pentru a produce un nou val pandemic în țările din Europa, însă debutul său fulminant pe radarul Covid-19 într-un spațiu aflat încă sub supremația Delta justifică pe deplin îngrijorarea și măsurile luate până acum.
Așadar pentru România este o certitudine că Omicron este o amenințare foarte serioasă pentru cei nevaccinati și o amenințare încă necunoscută pentru cei vaccinați. Având în vedere că cei trecuți prin boală dobândesc o imunitate premium față de COVID-19, Omicron este un motiv suplimentar să ne vaccinăm dacă am trecut prin boală și să ne facem boosterul dacă ne-am vaccinat”, a spus Octavian Jurma pe contul său de Facebook.