Care sunt românii cei mai expuși la infecția cu virusul COVID-19: ”Reprezintă un risc major!”
Dragoș Vinereanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, a dezvăluit că bolile cardiovasculare reprezintă cel ai mare risc pentru infecţia cu virusul COVID-119. Tocmai de aceea, el a spus că pacienții care suferă de aceste probleme ar trebui testați pentru coronavirus, când ajung la spital.
CITEȘTE ȘI: Scenariul care reintroduce starea de urgență în România. Klaus Iohannis a confirmat
„Lucrurile au fost discutate pe larg la conferinţa de primavară, pe care am susţinut-o în ultimele cinci zile (…) şi stau în felul următor: bolile cardiovasculare reprezintă principala complicaţie a infecţiilor COVID-19, răspunzând de 70% dintre comorbidităţile din care pacienţii cu COVID-19 decedează. Pe de altă parte, bolile cardiovasculare reprezintă un risc major pentru infecţia cu SARS-CoV-2, între 10 şi 12% dintre infecţiile cu SARS-CoV-2 se datorează bolilor cardiovasculare sau comorbidităţilor legate de bolile cardiovasculare”, a spus Vinereanu.
Care sunt românii cei mai expuși la infecția cu virusul COVID-19. Ce zice medicul Vinereanu
Dragoș Vinereanu a subliniat faptul că este foarte important ca persoanele cu aceste afecțiuni care sunt internate trebuie testate. (NU RATA: ADRIAN STREINU-CERCEL, MESAJ ALARMANT PENTRU TOȚI ROMÂNII. SE POATE TRANSMITE COVID-19 PRIN MUȘCĂTURA DE ȚÂNȚAR?)
„Patologia cardiovasculară (…) se poate decompensa în urma unei infecţii cu SARS-CoV-2, de aici importanţa testării obligatorii la internare în spital a oricărui pacient cardiovascular şi noi am făcut un demers către Direcţia de Sănătate Publică şi către Ministerul Sănătăţii, în aşa fel încât să fie inclusă pe lista patologiilor care trebuie obligatoriu testată la internarea în spital şi să avem finanţare corespunzătoare în acest sens. Deocamdată nu suntem pe această listă”, a completat Vinereanu.
Care sunt românii cei mai expuși la infecția cu virusul COVID-19: ”Oamenii înțeleg!”
Elisabeta Bădilă, preşedintele grupului de lucru pe hipertensiune arterială din cadrul Societăţii Române de Cardiologie, a declarat că cercetările arată că mai mulţi români înţeleg importanţa măsurării hipertensiunii arteriale. (VEZI AICI: Turiștii trebuie să respecte o serie de reguli pe litoralul românesc! Ce distanță va fi între șezlonguri)
„Dacă anul trecut 10% dintre românii intervievaţi nu-şi măsuraseră niciodată tensiunea arterială, anul acesta procentul acestora s-a redus la jumătate şi doar 5% dintre românii intervievaţi nu şi-au măsurat niciodată tensiunea arterială în 2020, însă mai puţini dintre pacienţii hipertensivi respectă tratamentul (…). Anul trecut 74% dintre pacienţi respectau exact tratamentul propus, anul acesta 58% respectă exact tratamentul prescris (…) 8% dintre pacienţii intervievaţi nu iau toate medicamentele prescrise sau folosesc alt dozaj”, a afirmat Bădilă.