Care sunt primii pași pe care trebuie să-i faci dacă îți pierzi buletinul. Documente necesare

Publicat: 10/02/2023 | 21:09

Una dintre cele mai neplăcute situații în care poate ajunge o persoană este atunci când își pierde buletinul. În acest sens, mulți români se întreabă ce trebuie să facă atunci când rămân fără actul de identitate și ce documente sunt necesare pentru eliberarea unui nou act.

Mergeți la poliție pentru a declara pierderea sau furtul  buletinului!

Ei bine, dacă ți-ai pierdut buletinul, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te adresezi autorităților pentru a obține unul nou. Acest demers este necesar indiferent dacă actul de identitate este găsit ulterior de o persoană care vi-l înapoiază.

În maxim 24 de ore va trebui să mergeți la secția de Poliție de care aparțineți cu adresa din buletin, respectiv din cartea de identitate. Veți avea de completat o declarație pe propria răspundere în care să specificați că actul de identitate a fost pierdut sau furat.

După ce completați declarația respectivă și o predați reprezentaților Poliției, buletinul va fi imediat declarat nul și nu va mai avea nicio valoare, chiar dacă între timp, există posibilitatea să fie găsit.

CITEȘTE ȘI: MOTIVUL PENTRU CARE RO-ALERT NU POATE TRANSMITE MESAJ, ATUNCI CÂND EXISTĂ RISC DE AVALANȘĂ: „E SIMILARĂ UNUI CUTREMUR”

În maxim 24 de ore de la pierderea buletinului trebuie să mergeți la secția de Poliție de care aparțineți cu adresa din buletin (Foto: Arhivă Cancan)

Documentele necesare pentru eliberarea unui nou act de identitate

Cu siguranță vă interesează să aflați ce documente sunt necesare pentru eliberarea unui act nou de identitate. Așadar, un asemenea demers trebuie efectuat tot în cadrul secției de Poliției de care aparțineți cu adresa din buletin.

Printre documentele de care aveți nevoie se numără cererea la Serviciul de Evidența Persoanelor care se va completa pe loc, certificatul de naștere, în original și copie, certificatul de căsătorie, în original sau copie, dar și hotărârea de divorț, la fel, în original sau copie.

VEZI ȘI: AJUTORUL DE DECES, MAJORAT LA ÎNCEPUT DE 2023. CÂȚI BANI PRIMEȘTI DE LA STAT PENTRU ÎNMORMÂNTARE

Lista continuă cu actul care dovedește adresa de domiciliu în original sau copie, certificatul de deces al soțului/ soției, certificatele de naștere ale copiilor minori, sub 14 ani, un document emis de autoritățile statului cu o fotografie recentă (permis de conducere, pașaport, diplomă de absolvire, livret militar), toate numai dacă este cazul.

De asemenea, nu trebuie să uitați de timbrul fiscal, cât și de chitanța pentru plata cărții de identitate pe care o vei plăti la Direcția Taxe și Impozite.

În cazul în care nu sunteți titularul dreptului de proprietate asupra imobilului, trebuie să țineți cont de faptul că este necesară o declarație de primire în spațiu a proprietarului. Declarația va trebui să fie însoțită de actul de proprietate al găzduitorului respectiv.

This browser does not support the video element.