Ciclonul care a devastat Europa se îndreaptă spre România. În Italia a adus peste 100 de litri de apă pe metru pătrat, iar cel puțin opt oameni au murit. Multe zone au fost inundate, după ce râurile şi-au dublat nivelul în 48 de ore, iar armata a intervenit cu bărci pentru a-i salva pe localnici. Meteorologii susțin că fenomenul meteo extrem ar putea lovi România, în scurtă vreme.
Italia a fost devastată de ciclonul mediteranean. Ploile torențiale au inundat mai multe regiuni ale Italiei, iar numeroase mașini au fost luate pe sus de viiturile puternice din ultimele zile. Mai mulți primari din regiunea Emilia-Romagna au declarat că ceea ce se întâmplă acum nu s-a mai întâmplat niciodată. În urma ploilor torențiale, opt persoane și-au pierdut viața, iar alte câteva sunt date dispărute. În zonele inundate, barca este singurul mijloc de transport.
Meteorologii susțin că ciclonul ar putea lovi și țara noastră, în curând.
Directorul ANM, Elena Mateescu, susține că vor exista și în țara noastră cantități importante de precipitații în zilele următoare, însă cantitățile nu vor depăși mai mult de 15-20l/m².
”Într-adevăr, în zona Italiei, acolo unde a fost în vigoare o avertizare meteorologică de cod roșu, în special în regiunea Emilia-Romagna, cantitățile de precipitații în 24h au depășit 100-130 și s-au apropiat chiar de 200l/m² ceea ce pentru zona respectivă înseamnă foarte mult într-un timp relativ de scurt și care, iată, a determinat inundații de proporție, determinând o situație de vreme extremă.
Noi ne-am aflat la periferia frontală a acestui ciclon și practic am înregistrat cantități importante de precipitații, cu precădere în jumătatea vestică a țării. Vor mai continua și în următoarele zile aversele și în zona țării noastre, în această noapte, în Banat, în Crișana, în Maramureș, Transilvania, dar și în Oltenia și în vestul Munteniei, acolo unde cantitățile de apă vor depăși în continuare 15-20l/m²”.
CITEȘTE ȘI: Meteorologii AccuWeather avertizează! Un ciclon lovește România. Se anunță fenomene meteo extreme
Mai mult decât atât, directorul ANM spune că episoadele ploaie – soare vor alterna în continuare la intervale scurte, asta pentru că după aceste ploi ne așteaptă temperaturi ridicate care vor fi cuprinse între 27-28 de grade în partea sudică a țării.
„Mâine ne așteptăm la alte ploi însemnate cantitativ din punctul de vedere al regimului de precipitații din nou în Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, dar și în celelalte regiuni, însă temperaturile, după cum observăm față de ziua de ieri, când am consemnat 29 grade la Oltenița, 27 grade în Capitală, astăzi doar cel mult 25 grade în partea de est a țării, în timp ce în sudul și vestul țării, inclusiv în zona centrală, nu am depășit 17-18 grade.
Mâine la scara întregii țări 18-25 grade pentru ca de vineri, din nou, valorile de temperaturi să crească până la 27, chiar 28 grade pentru ziua de sâmbătă, inclusiv în Capitală, o maximă sâmbătă de 27-28 grade, dar vor mai fi și perioade de instabilitate pe parcursul următoarelor zile și practic până la sfârșitul primăverii, în special pe parcursul după-amiezilor, când fenomenele de instabilitate vin la pachet și cu valorile de temperaturi mai ridicate”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.
VEZI ȘI: Vremea se schimbă în următoarele săptămâni în România. Când vine, de fapt, vara