Care sunt, de fapt, cele 10 alimente care nu expiră niciodată. Secretul din spatele prezervării
Cele mai multe produse au o dată a expirării înscrisă pe ambalaj şi nu este tocmai recomandat să le consumi după ce aceastea şi-au depăşit termenul de valabilitate. Există şi alimente care nu expiră niciodată, iar secretul prezervării lor este dat de proprietăţile pe care acestea le au.
Alimente care nu expiră niciodată: Mierea, cap de listă
În continuare, vom vedea care sunt cele zece alimente care nu expiră. Ţine-ţi minte că dacă sunt depozitate în condiţii improprii şi acestea se pot altera şi pot să îşi piardă din proprietăţi
Mierea
Poate cel mai cunoscut aliment care nu expiră este mierea. Având numeroase beneficii pentru organism şi rezistenţă la bacterii, mierea îşi poate schimba culoarea sau se poate zaharisi, dar rămâne bună pentru consum. Mare atenţie! Nu toată mierea vândută în supermarketuri este autentică, iar unele sortimente pot conţine, de fapt, mai mult sirop de glucoză decât miere propriu-zisă. De aceea, este bine să cumpăraţi acest aliment din magazine specializate sau de la apicultori.
Orezul
Orezul alb, cel sălbatic şi cel basmati pot fi consumate oricând dacă ai grijă la condiţiile de depozitare. Ţinut într-un loc uscat şi răcoros, ferit de umezeală, acest aliment nu se alterează. Excepţie o face orezul brun, care are un conţinut ridicat de ulei care îl face să se strice după un timp.
Sarea
Sarea este un mineral care există de mii de ani pe pământ, aşa că nu va expira. Ea poate fi consumată fără probleme oricând, dar este de preferat să fie ferită de umezeală.
Zahărul
Nici zahărul nu expiră, chiar dacă în timp se poate pietrifica sau întări. Ca şi în cazul sării, acest aliment ar trebui ţinut departe de umiditate.
Oţetul
Oţetul alb este un alt aliment care nu are o dată de expirare. Dacă vrei să îl foloseşti la cele mai bune condiţii şi după ani de zile, cel mai bine este să îl depozitezi într-un recipient ermetic, departe de surse de căldură.
Cafeaua
Cafeaua are proprietăţi antioxidante care o fac să rămână bună pentru consum pentru o perioadă foarte lungă de timp. Trebuie păstrază în loc uscat şi răcoros, departe de surse de lumină sau cădlură.
Fasolea uscată boabe
Cercetătorii universităţii americane Birgham au descoperit că şi după 30 de ani boabele de fasole uscată sunt bune pentru a fi mâncate, chiar dacă şi-au schimbat aspectul.
Siropul de arţar
Folosit mai mult pe continentul american pentru a asezona clătitele, siropul de arţar ţinut la rece te poate ţine o viaţă întreagă.
Alcool distilat
Băuturi alcoolice precum vodca, ţuica, romul, whiskeyul, ginul sau absintul nu prezintă un termen de valabilitate, astfel că pot fi consumate oricând.
Laptele praf
Ţinut într-un recipient ermetic, ferit de căldură şi umezeală, laptele praf îşi păstrează proprietăţile ani de zile şi poate fi consumat fără probleme.