Cât timp rezistă cu adevărat alimentele de bază la rece, fie că vorbim despre carne, lactate sau produse de patiserie. Fiecare familie are un frigider cât mai spațios, pentru a evita să facă drumuri multe până la magazin. Așa că, majoritatea preferă să cumpere și să le depoziteze în combina frigorifică mai mult timp.
Românii aleg să-și cumpere frigidere spațioase, unde să-și pună diferite alimente precum carnea, legume, fructe sau mâncarea gătită. Mulți sunt cei care depozitează alimentele de bază pentru o perioadă lungă și se gândesc că acestea trebuie să și reziste. Ei bine, nu de multe ori se întâmplă acest lucru. Muștarul rezistă 12 luni în frigider, la fel se întâmplă și-n cazul siropului de arțar. Sunt singurele două alimente care rezistă mult timp în frigider. Iată câte zile trebuie să ținem lactatele sau legumele la rece!
Ouă, carne și pește
Slănină, nefiartă: 7 zile
Friptură de vită, fripturi sau coaste, nefierte: 3 până la 5 zile
Pui, fiert (inclusiv prăjit): 3 până la 4 zile
Pui, nefiert: 1 până la 2 zile
Ouă, fierte tari: 1 săptămână
Ouă crude: 3 până la 5 săptămâni
Salată de ouă: 3 până la 5 zile
Pește, fiert: 3 până la 4 zile
Pește, crud: 1 până la 2 zile
Carne de vită tocată, gătită: 3 până la 4 zile
Carne de vită tocată, nefiartă: 1 până la 2 zile
Hot Dog, deschis: 1 săptămână
Hot Dog, nedeschis: 2 săptămâni
Carne neambalată: 3 până la 5 zile
Carne ambalată: 2 săptămâni
Friptură, cotlete sau coaste de porc, nefierte: 3 până la 5 zile
Cârnați, negătiți: 1 până la 2 zile
Creveți, fierți: 3 până la 4 zile
Creveți, negătiți: 1 până la 2 zile
Fructe și legume
Mere: 3 săptămâni
Caise: 2 până la 3 zile
Avocado: 3 până la 4 zile
Sparanghel: 3 până la 4 zile
Sfeclă: 7 până la 10 zile
Ardei gras: 4 până la 5 zile
Fructe de pădure: 4 până la 5 zile
Broccoli: 3 până la 5 zile
Varza de Bruxelles: 3 până la 5 zile
Varză: 1 până la 2 săptămâni
Morcovi: 3 săptămâni
Conopidă: 3 până la 5 zile
Țelină: 1 până la 2 săptămâni
Porumb: 1 până la 2 zile
Castraveți: 4 până la 5 zile
Vinete: 3 până la 4 zile
Usturoi: 1 până la 2 săptămâni
Rădăcină de ghimbir: 1 până la 2 săptămâni
Struguri: 1 săptămână
Fasole verde: 3 până la 4 zile
Ceapă verde: 1 până la 2 săptămâni
Salată verde: 3 până la 4 zile
Pepeni: 3 până la 4 zile
Ciuperci: 2 până la 3 zile
Ceapă: 2 luni
Suc de portocale, deschis: 7 până la 10 zile
Pătrunjel: 7 zile
Piersici: 3 până la 4 zile
Ridichi: 10 până la 14 zile
Spanac: 1 până la 2 zile
Tofu: 1 săptămână
Roșii: 2 până la 3 zile
Dovlecei: 4 până la 5 zile
Lactate
Unt: 1 până la 3 luni
Lapte bătut: 1 până la 2 săptămâni
Brânză de vaci: 1 săptămână
Crema de brânză: 2 săptămâni
Brânză tare (cum ar fi Cheddar sau Swiss), deschisă: 3 până la 4 săptămâni
Brânză tare (cum ar fi cheddar sau elvețian), nedeschisă: 6 luni
Margarină: 6 luni
Lapte: 1 săptămână
Felii de brânză topită: 1 până la 2 luni
Brânză mărunțită: 1 lună
Brânză moale (cum ar fi Brie): 1 săptămână
Smântână acră: 1 până la 3 săptămâni
Lapte de soia: 1 săptămână
Frișcă bătută: 1 zi
Topping bătut: 1 până la 2 săptămâni
Frișcă: 1 lună
Iaurt: 1 până la 2 săptămâni
Produse de patiserie
Covrigi: 1 până la 2 săptămâni
Pâine: 1 până la 2 săptămâni
Prăjituri sau prăjituri cu brânză: 1 săptămână
Biscuiți: 2 luni
Brioșe: 1 săptămână
Plăcintă: 3 până la 4 zile
Rulouri: 1 săptămână
Supă sau tocană: 3 până la 4 zile
Tortilla: 4 până la 7 zile
Condimente
Sos de grătar: 4 luni
Sirop de ciocolată: 6 luni
Glazură, conservată: 1 săptămână
Gemuri și jeleuri: 6 luni
Ketchup: 6 luni
Sirop de arțar: 12 luni
Mayo: 2 luni
Muștar: 12 luni
Măsline: 2 săptămâni
Murături: 1 până la 2 săptămâni
Sos pentru salată: 3 luni
Salsa: 1 lună
Sos pentru spaghete: 4 zile
Această listă oferă câteva indicații, însă vă încurajăm să vă folosiți propriile simțuri pentru a vă da seama dacă alimentele sunt stricate. Dacă mâncarea în cauză arată sau miroase ciudat este în interesul dumneavoastră să o aruncați. Mai bine în siguranță decât să vă pară rău!