Care este pensia minimă în România. Câți bani primesc oamenii care nu au muncit nici măcar o zi
Noua lege a pensiilor are prevederi și în ceea ce privește suma de bani pe care o primesc cei ce nu au muncit nici măcar o zi. Află, în articol, care este pensia minimă în România, dar și ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii.
Potrivit legii nr. 118/2010, sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială. Astfel că cei care se încadrează pentru o pensie socială, vor primi garantat bani de la stat. Mai exact, pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii, dacă nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată) se situează sub nivelul indemnizației sociale, pot beneficia de această pensie minimă.
Citește și: S-AU PENSIONAT PENTRU BANI! 4000 DE POLIŢIŞTI AU DEMISIONAT PENTRU A PRINDE MAJORAREA DIN IANUARIE 2024
Care este pensia minimă în România
Oamenii care nu au muncit nici măcar o zi vor primi o indemnizație socială. În acest caz, după majorarea de la începutul anului 2024, pensia minimă în România este de 1.281 de lei. Însă, pentru a beneficia de bani de la stat, românii trebuie să îndeplinească mai multe condiții:
- calitatea de pensionar al sistemului public de pensie
- domiciliul în România
- nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să se situeze sub 1000 de lei.
- românii care beneficiază prin cumul de unul sau multe drepturi de pensie din sistemul public sau alte sisteme, la acordarea indemnizației sociale pentru pensionari se va avea în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale acestor venituri
Ministrul Muncii: „În fiecare an pensiile românilor se vor majora”
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a precizat că punctul de pensie a crescut, de la 1 ianuarie 2024, de la 1785 de lei la 2032 de lei. În plus indemnizația minimă socială a ajuns la 1281 de lei de la 1125 de lei.
„Avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţia plus jumătate din câştigul salarial mediu brut.
Aceasta este garanţia că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani, fiindcă dacă vom urmări evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021. Şi, atunci, noua lege a pensiilor vine cu un mecanism care spune clar când şi cu cât cresc pensiile românilor.
Acum, deja fiecare român şi-a primit pensia majorată în ianuarie, fiindcă pensiile se plătesc prin convenţiile cu Poşta Română până pe data de 16 a fiecărei luni, în cazul celor care merg prin factorul poştal, respectiv pe 12 a fiecărei luni în cazul celor primite pe card.
Prin urmare, românii au văzut foarte clar pe taloanele de pensii şi la pensiile primite care a fost creşterea.”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, la Antena 3 CNN.