România are o mulțime de locuri frumoase, pentru care străinii au început să dea buzna pe meleagurile noastre pentru a le vedea. Chiar dacă orașele mari sunt primele pe lista turiștilor, există și alte orașe mai mici, pline de istorie. Spre exemplu, nu mulți știu care este localitatea cu cel mai scurt nume de la noi. Se ascunde în inima Transilvaniei, are o importanță modernă și rădăcini adânci în antichitate.
Există un oraș în România care ascunde o istorie largă și este aflat în inima Transilvaniei, în Valea Someșului. Are cel mai scurt nume: Dej! Despre această localitate este vorba, care impresionează atunci când vine vorba despre istoria de peste 800 de ani. Cele mai timpurii urme ale locuirii umane în zona respectivă datează din anul 5.500 î.Hr.
Pe Dealul Viile Dejului au fost descoperite artefacte din perioada neolitică. Dej are o moștenire profundă legată de civilizațiile antice care au adus multă influență asupra acestei regiuni de-a lungul anilor. S-au făcut descoperiri arheologice care au demonstrat că teritoriul era locuit de geto-daci, în perioada fierului.
CITEȘTE ȘI: Comuna din România cu cei mai longevivi oameni. 10% din locuitori au peste 85 de ani
Cetățile fortificate au fost ridicate pentru a supraveghea resursele naturale, în special zăcămintele de sare. Una dintre cetățile respective era situată pe Dealul Florilor și a reprezentat un important centru politico-militar în secolele IX-VII î.Hr. În acest fel a fost consolidată și poziția strategică a regiunii.
CITEȘTE ȘI: Cea mai bună țară din lume unde e bine să trăiești. România este, din păcate, la polul opus
Turiștii au mai multe obiective turistice de vizitat în Dej, printre care și Muzeul Municipal Dej, situat în centrul orașului, Castrul roman Samum din comuna invecinată Cășeiu, Biserica reformată, construită în stil gotic, în anii 1453-1536, cu un turn înalt de 72 m. Hram inițial (înainte de Reforma Protestantă): „Sf. Ștefan”, Biserica și mănăstirea franciscană „Sf. Anton de Padova” (romano-catolică), Biserica Ortodoxă „Sf. Gheorghe”, Biserica protopopială greco-catolică (nerestituită), și altele.
Alte obiective ar fi și statuia „Lupa Capitolina”, simbolul latinității poporului român, Obeliscul (Monumentul) Eroilor, Casa memorială Teodor Mihali, Ruinele Castelului Kornis din comuna învecinată Mănăstirea, Băile Ocna Dej și altele. Toți cei care vor să facă o vizită municipiului Dej vor avea parte de o surpriză plăcută, mai ales dacă sunt pasionați de istorie. Sunt o mulțime de locuri care pot fi vizitate în orașul cu cel mai scurt nume din țară.