Factura de curent este influențată de o mulțime de aparate electrocasnice însă cel care contribuie cel mai mult la costuri pare să fie frigiderul. E nelipsit din gospodării, iar mulți nu știu care sunt aspectele de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să îi diminuăm impactul în factură.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Diversificare și Conservare a Energiei din Spania, frigiderul conduce în clasamentul energiei, cu aproape 19% din consumul total, urmat de televizor, cu 7,5%, mașină de spălat – 7,3%, cuptor – 5,1% și computer – 4,6%.
Chiar dacă nu poate fi scos din priză în lipsa noastră, există lucruri de care ar trebui să ținem cont. Cel mai important este modelul. Cu cât frigiderul este mai vechi, cu atât consumul este mai mare. Astfel că sunt recomandate produsele clasate pe lista aparatelor ”verzi”.
În timp ce un frigider dintr-o clasă energetică bună poate ajunge la un consum între 300 și 380 kW pe an, unul cu adevărat economic ar consuma cu aproape 100 kW pe an mai puțin.
Și poziționarea frigiderului este importantă. Ar trebuie ținut departe de sursele de căldură, care îi pot afecta funcționarea normală.
(CITEȘTE ȘI: CE ALIMENTE NU TREBUIE ȚINUTE ÎN FRIGIDER PENTRU A LE PĂSTRA PROSPEȚIMEA)
La fel, contează și cât de plin este, eficiența de răcire a produselor fiind direct proporțională cu numărul lor.
Înainte de achiziționarea oricărui aparat electrocasnic, furnizorii ne indică să citim cu atenție etichetele care ne ajută să îl alegem cel mai potrivit pentru noi. Temperatura recomandată pentru frigidere este cuprinsă între 1 și 4 grade, iar congelatoarele ar trebui setate la -18 grade.
(NU RATA: EL E „REGELE MAGNEȚILOR DE FRIGIDER”. „POATE DE LA POLUL NORD SAU POLUL SUD SĂ ÎMI LIPSEASCĂ”)
Alți factori de care trebuie ținut cont: