Care este diferența între hemoroizii interni și cei externi?
Bănuiești că ai putea suferi de boala hemoroidală? Deși au multe manifestări în comun, hemoroizii pot fi de două feluri: interni și externi. Această afecțiune provoacă îngrijorare în rândul pacienților, deoarece anumite simptome sunt asociate foarte ușor cu boli grave, precum cancerul.
De aceea, pentru a ști cum să acționezi, este bine să cunoști în detaliu diferențele între hemoroizii externi și interni și simptomatologia fiecărui tip, în parte.
Ce sunt hemoroizii interni și cum se manifestă?
Atunci când te confrunți cu hemoroizi interni, venele de la nivelul rectului sunt dilatate, ceea ce înseamnă că nu pot fi vizibili cu ochiul liber. Dacă ai căutat informații despre hemoroizi interni simptome, cu siguranță ai aflat că durerea la defecație și sângerarea sunt specifice acestei afecțiuni. Totuși, deși sângerarea anală este, în general, un simptom alarmant, care poate anunța apariția cancerului, sunt câteva detalii care le deosebesc. Atunci când sângele este prezent pe hârtia igienică sau pe suprafața materiilor fecale și are o culoare aprinsă, este posibil să se datoreze prezenței hemoroizilor interni. În schimb, dacă sângele este de culoare închisă și se află în interiorul materiilor fecale, atunci este indicat să te prezinți la un medic specialist, deoarece poate anunța alte afecțiuni mai grave. În orice caz, pentru a preveni complicația afecțiunilor de care suferi, prezența sângerărilor ar trebui să fie un motiv pentru investigații suplimentare.
Un alt simptom specific hemoroizilor interni este prolapsul, respectiv exteriorizarea acestora în timpul efortului de defecație, mai ales când te afli într-un stadiu avansat de evoluție a bolii. Cât timp nu sunt implicați factorii genetici sau sarcina, boala hemoroidală se tratează prin eliminarea cauzelor care au dus la apariția lor. Tratarea constipației, eliminarea sedentarismului și adoptarea unei diete sănătoase, bogată în fibre, sunt măsuri pe care trebuie să le aplici, dacă ai hemoroizi în orice stadiu de evoluție. De asemenea, supozitoarele, unguentele și băile de șezut ajută la ameliorarea simptomelor.
Ce sunt hemoroizii externi și cum se manifestă?
Hemoroizii externi se formează în zona orificiului anal, sub tegument, și pot fi vizibili cu ochiul liber. Spre deosebire de cei interni, hemoroizii externi provoacă mai mult disconfort, mai ales când au dimensiuni mari și ești nevoit să stai așezat. Alte simptome specifice sunt sângerarea anorectală în timpul defecației, durerile, iritația și mâncărimile locale. Chiar dacă localizarea lor este alta decât cea a celor interni, tratamentul este același. Schimbarea stilului de viață ajută la reducerea simptomatologiei și ameliorarea sau dispariția lor, iar medicația locală și băile de șezut grăbesc procesul de recuperare.
Care este diferența între cele două tipuri de hemoroizi?
Principala diferență între cele două tipuri de hemoroizi este localizarea lor: cei interni se află în rect, în timp ce hemoroizii externi se află la nivelul orificiului anal. Din cauza poziționării lor diferite, durerea în cazul celor externi este de o intensitate mai mare decât în cazul celor interni. Cu toate acestea, tratamentul este același pentru ambele tipuri de hemoroizi și se stabilește în funcție de gradul de evoluție a bolii.
Prin urmare, atunci când ai simptome care te fac să te gândești că ai putea avea hemoroizi, este indicat să te prezinți la medicul specialist pentru a confirma diagnosticul și pentru a primi un tratament potrivit. În acest fel, vei putea exclude din start prezența altor afecțiuni și vei putea trata mai eficient hemoroizii.
Sursa foto: Freepik