Care este, de fapt, termenul de valabilitate al conservelor de mâncare. Cât ține un pateu, o conservă de carne sau o conservă de pește

Publicat: 25/03/2020 | 11:53
Care este, de fapt, termenul de valabilitate al conservelor de mâncare. Cât ține un pateu, o conservă de carne sau o conservă de pește

În această perioadă de criză provocată de noul coronavirus, oamenii au luat cu asalt magazinele pentru a-și face provizii pe termen lung. Printre produsele cele mai vândute se numără și conservele – pește, carne, pateu etc.  , principalul motiv fiind termenul de valabilitate foarte mare.

În cazul în care conservele nu sunt deteriorate – în urma transportului, de altfel, și tocmai de aceea trebuie verificate cu atenție înainte de cumpărare -, ele pot ”rezista” mai mulți ani, indiferent dacă este vorba despre conserve de pește, de carne sau de pateu.

În general, termenul de valabilitate al conservelor este mai mare decât indică data de pe capac. Inventate în timpul războiului, pentru a ajunge în siguranţă la militarii aflaţi departe de sursele de hrană, conservele în cutii metalice sunt garantate, în general, 3 ani. Dar intervalul de timp în care conţinutul unei conserve poate fi consumat în condiţii de siguranţă, astfel încât sănătatea să nu fie pusă în pericol, ajunge chiar și până la… şapte ani de la data fabricării ei.

Important este ca fiecare conservă să fie intactă – atenție la lovituri sau la urmele de rugină – şi să fi fost păstrată în condiţii normale de depozitare. În cazul în care conţinutul conservei nu prezintă mirosuri sau gusturi ”ciudate”, se poate consuma în siguranţă.

(CITEȘTE ȘI: N-O SA-TI VINA SA CREZI CE A GASIT O FEMEIE INTR-O CONSERVA CU FASOLE VERDE! I-A TAIAT IMEDIAT APETITUL!)

Cum pot fi verificate conservele expirate

Există și riscul ca unii producători să falsifice termenul de expirare – însă sunt cazuri rare -, dar dacă faceți cumpărături în magazine de încredere, cu marfă verificată, nu ar trebui să existe surprize neplăcute. Dar este bine de știut că unul dintre cele mai clare indicii ale expirării termenului de valabilitate este cutia bombată. În interiorul cutiei se produc procese chimice care pot produce gaze, de unde și aspectul bombat.

Suplimentar, trebuie verificate conservele pentru a nu fi tăiate sau deteriorate, sparte sau înțepate. Conservele pot fi deteriorate la transport sau pot fi ținute în soare sau lângă surse puternice de căldură, iar conținutul se degradează imediat.

Conservele expirate scot un sâsâit atunci când sunt deschise și au un miros neplăcut, înțepător sau acru. La deschidere, poate țâșni din ele un lichid cu o culoare incertă, semn că a fost infestat cu diverse bacterii și a stat sub presiune, informează libertateapentrufemei.ro. (NU RATA: MĂSURA CARE SE APLICĂ DEJA ÎN ROMÂNIA. CE DECIZIE AU LUAT SUPERMARKETURILE ÎN CRIZA CORONAVIRUSULUI)