În România există 319 orașe, care se diferențiază sensibil atât prin numărul de locuitori, cât și prin suprafață. Spre surprinderea multora, Bucureștiul nu se află nici pe departe în rândul localităților ”spațioase”. Deși nu este atât de cunoscut, în județul Suceava există un oraș-gigant din acest punct de vedere.
Este vorba de o suprafaţă de 594,66 kilometri pătrați, care găzduiește puțin peste 5.500 de locuitori. Orașul Broșteni a spart topurile, afându-se pe primul loc.
Broșteni este localizat în sud-vestul județului Suceava și are granița cu județele Neamț și Harghita, pe valea râului Bistrița. Este un oraș tipic de munte ale cărui elemente urbane se resimt doar în centrul localității. În acel loc, sunt blocuri de locuințe pentru fostul personal din minele din zonă.
Ca întiondere, este urmat de Vişeu de Sus, situat în Maramureș, cu 443,06 kilometri pătrați şi de Borșa, tot din Maramureș, care se „desfășoară” pe nu mai puțin de 424, 12 kilometri pătrați.
(NU RATA: CARE ESTE CEL MAI MARE ORAŞ DIN LUME. ARE DOAR 17.000 DE LOCUITORI)
Cel mai mare oraș, ca întindere, din țară are deschidere la râul Bistrița și este alcătuit din 10 sate. La polul opus, există și orașe care nu depășesc nici măcar 5 kilometri pătrați. Este vorba de Abrud (3,2 kilometri pătrați), Darabani (3,4 kilometri pătrați) și Plopeni (4,73 kilometri pătrați).
Cele trei localități se află în coada listei orașelor, din acest punct de vedere. Capitala ocupă un loc de cinste, însă numai atunci când vine vorba de populație. Conform statisticilor, aproape două milioane de oameni locuiesc în București, care se întinde pe “doar” 240 de kilometri pătrați.
De unde și supraaglomerarea evidentă. Pe locul doi, ca număr de locuitori se află Iașul, urmat de Cluj-Napoca și Timișoara.
(VEZI AICI: FOTOGRAFIA CARE A DEVENIT VIRALĂ! UN ORAȘ PLUTITOR A APĂRUT ÎN MIJLOCUL OCEANULUI)