România intră în valul 3 al pandemiei COVID, iar lucrurile se complică, fiind riscul unui nou lockdown în București. Joi a fost a patra zi consecutivă de creştere a cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Școlile din Capitală se vor închide din nou, funcționând exclusiv online.
Aproape 4.300 de români s-au îmbolnăvit de miercuri şi până joi, iar 98 au decedat. Sunt deja cinci judeţe care au intrat în scenariul roşu, iar Capitala se apropie vertiginos de acest prag.
Sălile de jocuri, restaurantele la interior, cafenelele, cinematografele, dar și sălile de teatru se închid, dar după o decizie a Comitetului Minicipal pentru Situații de Urgență. De menționat că acestea aveau voie până acum să funcționeze cu 30 la sută din capacitate.
Potrivit ordinului miniștrilor Educației și Sănătății, Vlad Voiculescu și Sorin Câmpeanu, în scenariul roșu rămân deschise creșele și grădinițele și merg la școală doar copiii din clasele 0-4.
Daniel Mischie, preşedintele HORA, a vorbit în exclusivitate despre solicitarea făcută către autorităţi.
”Le propunem autorităţilor, ca pe lângă coeficientul de infectare cu COVID care este astăzi luat în considerare pentru închiderea sau restricţionarea funcţionării restaurantelor, deci acolo unde se fac testări sunt şi multe cazuri, drept urmare, restaurantele sunt închise, să fie luate în considerare şi procentul de teste pozitive la suta de testări făcute. În Timişoara se fac testări foarte multe. Sunt şi cazuri multe, drept urmare Timişoara este închisă, iar în alte oraşe sau judeţe unde nu se fac testări, restaurantele sunt deschise. Ne asociem cu primarii, dar şi cu celelalte asociaţii de restaurante din toată ţara şi am făcut o solicitare către primul-ministru şi către ministrul Economiei în acest sens.
A doua problemă este posibilitatea de a organiza evenimente private şi mă refer aici la diferite evenimente de tip nunţi-botezuri, dar şi evenimente de tip festivaluri, concerte, teatre, să mergem la cinematograf care să nu aibă restricţii pentru cei care s-au vaccinat, deci au anticorpi, pentru cei care au trecut prin boală şi în baza unui test pot dovedi că au anticorpi şi pentru cei care vor să facă un test rapid. Costul unui test rapid este de 25 de lei de persoană. Deci, în momentul în care vrei să organizezi un eveniment. Dacă eşti pregătit ca restaurant sau ca organizator de eveniment să suporţi aceste costuri, practic, invitaţii să poată participa în baza acestui test”, a declarat Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor (HORA), într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
Reprezentanții celor peste 40.000 de companii din industria ospitalității propun trei măsuri care ar putea înlocui criteriul ratei de infectare și ar asigura siguranța clienților:
Pornind de la premisa că siguranța și viața celor din jur primează, întreaga industrie a ospitalității va pune mereu sănătatea atât a clienților, cât și a echipei pe primul loc, promite HORA.
Organizația Patronală speră că astfel se va evita declinul evident al industriei ospitalității din România, a cărei cifră de afaceri a scăzut cu aproximativ 70% față de anul 2019, ajungându-se la suspendarea activității în cazul a peste 50% dintre operatori.
Cu un sprijin adecvat, turismul și ospitalitatea pot fi unul dintre cele mai eficiente motoare pentru a asigura o dezvoltare durabilă în 2021 și nu numai.
Sectorul susține ocuparea forței de muncă în toate domeniile, contribuie la incluziune socială, bunăstare și generează venituri necesare pentru a păstra identitatea comunității și patrimoniul cultural, se mai arată în comunicatul HORA.