Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu a inaugurat astazi, alaturi de Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean si reprezentantul Secretarului General al Organizatiei Internationale a Francofoniei, „Piata Francofoniei”.
“Daca fundamentele civilizatiei moderne s-au turnat pe malurile Senei, consideram firesc si potrivit ca recunostinta noastra sa se indrepte catre marea familie francofona careia-i apartinem de 150 de ani de facto, iar institutional de la 20 martie 1993. Sunt doua organizatii internationale care nu au nevoie de recunoastere, le purtam in suflet si ni le revendicam prin comportament, prin limba pe care o vorbim, prin felul cum ne formulam ideile si proiectele. Ambele organizatii au o piata dedicata in inima Bucurestiului, atat a Natiunilor Unite, aflata nu departe de acest loc, cat si de astazi aceasta Piata a Francofoniei(…)Placa daltuita aici va cinsti inaugurarea primei piete dedicata francofoniei din Uniunea Europeana. Este o apreciere si un simbol al francofiliei bucurestenilor, dar si o recunoastere a meritului Organizatiei Internationale a Francofoniei de a ne constientiza de importanta acestui mecanism al solidaritatii, cooperarii si increderii intr-un viitor mai bun pentru planeta noastra”, a declarat primarul Oprescu.
De altfel, edilul sef a precizat ca, in calitate de medic, se revendica a fi un discipol al scolii franceze de chirurgie. “Stiu mai bine decat oricine cate vieti de romani au salvat, peste secole, marii profesori ai Sorbonnei, cei care ne-au lasat stiinta de a vindeca ranile trupesti si sufletesti”. Oprescu a facut referire la cateva nume marcante ale culturii romanesti care au contribuit la dezvoltarea sistemului universal de valori pe care il inglobeaza francofonia: Constantin Brancusi, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Tristan Tszara, Elvira Popescu, Henri Coanda, Nicolae Paulescu,Aurel Vlaicu, Traian Vuia si Nicolae Grigorescu.
Pierre de Cocatrix, reprezentantul Secretarului General al Francofoniei a evidentiat rolul important al Romaniei– “stat-fanion” al francofoniei in Europa Centrala si de Est – in sustinerea si realizarea proiectelor francofone.
Piata Francofoniei” este singura de acest gen din Europa si se afla la intersectia dintre Bulevardul Libertatii si Calea 13 Septembrie , spatiul si monumentul fiind realizate de primaria generala a Municipiului Bucuresti. (Alex Saulea)