Sezonul estival este în plină desfășurare, iar litoralul românesc s-a umplut de turiști. Cei care au ajuns în stațiunile de la Marea Neagră se bucură de soare și de plajă, însă trebuie să fie foarte atenți. Un nou pericol pândește în ape. Este vorba despre minele marine, ce au ajuns tot mai aproape de țărm. Autoritățile încearcă să le localizeze și să le neutralizeze, însă direcția acestora este greu de prezis.
De la începutul războiului din Ucraina un total de 68 de mine marine au fost distruse în Marea Neagră de către Forțele Navale. Însă, multe dintre obiectele explozibile nu au fost încă identificate și plutesc în derivă. Tocmai de aceea militarii din cadrul Forțelor Navale au tras un semnal de alarmă și i-au pus în gardă pe turiști. Se pare că minele ar putea apărea în zona de coastă.
Printre cei mai atenți la pericolul din apă trebuie să fie cei care ies în larg cu jetski-urile sau cu diferite ambarcațiuni de agrement. Recent, o mină marină a fost prinsă în plasa unui pescador din zona Midia. A fost doar una din cele cinci neutralizate în apele teritoriale ale Românei.
„Prognoza noastră se bazează pe a urmări evenimentele care au loc în zona Golfului Odesa. Şi urmărim zonele în care curenţii din zona noastră pot aduce minele. Situaţia se poate schimba foarte repede, de la o zi la alta, de la o oră la alta”, a declarat Lct. Cmdr. Valentin Demente, șeful centrului de date pentru lupta contra minelor, potrivit observatornews.ro.
(CITEȘTE ȘI: TRAGEDIE PE LITORALUL ROMÂNESC! DOI OAMENI AU MURIT ÎNECAȚI)
Forțele Marine au atras atenția și au pus în gardă turiștii de pe litoral. Se pare că minele marine încă reprezintă un pericol, iar turiștii care văd obiecte plutitoare suspecte ar trebui să anunțe imediat autoritățile, prin apel la 112.
„Dacă este în vecinătatea portului, să anunţe autorităţile portuare, Poliţia de Frontieră, Forţele Navale Române. V-am spus, cât mai repede posibil”, mai spune Lct. Cmdr. Bogdan Iosif, comandantul Puitorului de mine 274.
De asemenea, turiștii sunt sfătuiți ca în momentul în care zăresc un obiect suspect să mențină contactul vizual până când specialiștii intervin și să le ofere acestora cât mai multe detalii despre dimensiunile și culoare obiectului. Până acum s-au făcut mai multe sesizări, însă niciuna dintre ele nu s-a dovedit o amenințare reală.
„Anumite raportări s-au dovedit a fi simple baloane sau butoaie care au fost aruncate, pur şi simplu, în mare”, a mai precizat Lct. Cmdr. Valentin Demente.
Potrivit specialiștilor, zonele cu cel mai mare risc de pe litoral sunt porturile, însă din cauza curenților impredictibili, minele marine pot ajunge și în largul celor mai vizitate stațiuni de la Marea Neagră, cum ar fi Mamaia, Eforie, Costinești și Vama Veche.