Luna decembrie este extrem de incarcata din toate punctele de vedere. In aceasta perioada toata lumea are tendita sa exagereze, atat cu mancarea, cat si cu bautura. Asa ca, luna ianuarie, este fara doar si poate, o perioada de refacere.
Dupa ce au exagerat, atat cu mancarea cat si cu bauturile alcoolice, toti incearca sa caute remedii cat mai rapide pentru a reveni la normal. Din pacate, majoritatea isi doresc sa scape de kilogramele acumultate dupa masa de Craciun si Revelion, intr-un timp record. Spre dezamagirea lor acest lucru nu este posibil. Sau cel putin nu intr-un mod sanatos.
Este exclusa infometarea
Cori Gramescu sfatuieste pe toata lumea sa nu incerce niciodata sa scape de kilogramele dobandite dupa mesele imbelsugate de Craciun si Revelion prin infometare. “In primul rand trebuie sa incepem cu a evalua corect punctele de plecare. Ideal este sa asteptam o saptamana de la dezmatul de sarbatori, ca sa dam ocazia corpului sa-si regleze transitul intestinal (trebuie sa avem scaun normal zilnic, fara ceaiuri, laxative sau supozitoare) si sa scape de retentia de apa. Pentru ca alimentele grase, sarate si bogate in proteine consumate impreuna cu alcool si dulciuri (descriu meniul traditional de sarbatori) dau retentie de apa serioada din princina excesului de sare si glucide si constipatie din cauza lipsei fibrelor din alimentatie in aceasta perioada si excesului proteic. Cantarirea trebuie facuta dimineata, dupa ce am avut scaun normal si inainte de a manca sau bea”, sfatuieste Cori ca toata lumea sa faca o evaluare inainte de a incepe o dieta propriu zisa.
Pe langa timpul obligatoriu alocat la sala de antrenamente, Gramescu sfatuieste pe toata lumea sa inceapa cu un plan alimentar si sa incerce sa se tina de el pentru a avea rezultatele dorite. “Facem doua liste: una cu alimente care ne plac si una cu alimente sanatoase pe care le putem consuma fara prea mare efort. Ce legume toleram sau consumam cu placere? Ce fructe ne plac? Ce lactate, tipuri de carne mai slaba sau oua cosumam de obicei? Mancam nuci si leguminoase si, daca da, cum le preparam? Consumam cereale neprocesate si daca da, cum le preparam? De la aceste doua liste ar trebui sa ne construim un plan alimentar care sa insemne ca fiecare farfurie a noastrea pentru o masa principala sa contina ¾ legume si in rest, cateva linguri de cereale neprocesate si o sursa de proteine slabe (peste, oua sau leguminoase) iar fructele, lactatele si nucile sa fie impartite la gustari.
In fiecare saptamana ar trebui sa avem in meniu unul dintre alimentele care ne plac foarte tare in varianta de preparare cea mai sanatoasa. De exemplu, daca ne plac pastele foarte tare, e bine sa alegem un preparat cu sos de legume usor, daca tanjim dupa pizza sa alegem una cu un blat foarte subtire, al fresco, fara prea multe ingrediente grase. Ne plac dulciurile? Ar fi bine sa optam pentru deserturi cu ciocolata amara sau fructe proaspete, iar daca tanjim dupa prajeli, sa alegem cartofi facuti la cuptor sau preparate prajite fara o crusta groasa de gaina prajita. Planul ar trebui facut pentru o luna daca vrem sa slabim 1-3 kilograme, doua luni pentru 4-6 kilograme si daca vizam o slabire de peste 6 kilograme ar trebui sa mergem la cabinetul de nutritie, pentru ca e nevoie de un plan mai organizat ”, a mai spus Cori Gramescu.
CITESTE SI:
Vrei sa tii o dieta? Care sunt cele mai populare opt diete care vin de hac kilogramelor in plus
Cum scapam de alcoolul din organism
De asemenea, Cori mai da sfaturi despre cum se poate scapa de alcoolul din organism. Cum se prea bine stie, in perioada Sarbatorilor nu se exagereaza doar cu mancarea, ci si cu bauturile alcoolice.
“Pe langa acumularea de toxine si stresul la care ne supune ficatul, alcoolul este un foarte puternic diuretic. Asa ca bea apa inainte de a te ameti, in timp ce te ametesti si dupa. Si dimineata de dupa, orice ai fi auzit din popor, trebuie neaparat sa te rehidratezi. Alege bauturi cu eletroliti, apa sau ceai indulcit cu miere si lamaie daca nu ai nimic mai sofisticat prin casa. Bea cat mai multa apa, pentru cel mai probabil corpul tau e secatuit dupa o noapte de petrecere. Si o cafea lunga, nu foarte tare, daca obisnuiesti sa bei regulat cafea. Daca ai baut prea mult…asta e, incearca sa faci cumva sa nu te mai doara capul asa de tare. Daca nu ai probleme de sanatate, o aspirina, ibuprofen sau Alka-Setzer te vor ajuta sa lupti mai eficient cu durerea de cap. Nu abuza insa de pastile mai mai ales, nu iti administra tratamente de lunga durata fara avizul medicului specialist”, a mai spus Gramescu.
Denisa Macovei