Canicula revine- ghid de supravietuire pe caldura
Hainele care te protejeaza
Daca nu putem evita activitatile in aer liber, in zilele ce vor urma trebuie sa ne protejam cat mai mult cu ajutorul hainelor. In ultimele zile fierbinti de vara, ideale sunt hainele din fibre naturale precum bumbacul, inul sau matasea. Aceasta din urma are calitatea de a dispersa uniform caldura provocata de razelui soarelui. Aceasta este motivul pentru care nu te „incingi” atunci cand porti haine din matase. Culoarea este de asemenea importanta. Sunt de evitat culorile inchise deoarece absorb o cantitate mai mare de raze UV decat cele deschise.
Bea apa minerala! Nu trebuie sa astepti sa ti se faca sete ca sa bei apa. Insuficienta apei in organism poate cauza mari probleme. Chiar daca nu este privita cu ochi buni de medicii nutritionisti, apa minerala este o varianta mai buna in timpul zilelor caniculare deoarece ajuta la remineralizarea organismului.
Atentie la cafea sau alcool In zilele in care mercurul termometrelor sare de 37 de grade trebuie sa fii moderat la consumul de cafea si alcool si bauturile carbogazoase care nu fac altceva decat sa deshidrateze organismul. Daca nu esti obisnuit/a sa consumi atat de multa apa o alternativa sunt ceaiurile de menta, limonada si fructele si legumele.
Nu iesi fara palarieIn ultima vreme, efectele nedorite ale ultravioletelor au devenit atat de puternice incat chiar si pielea capului este expusa. Prin urmare trebuie sa profiti de faptul ca vara aceasta sunt la moda palariile de soare cu boruri mari. Un astfel de accesoriu, pe langa faptul ca este sic, este echivalentul unui produs solar cu SFP 30.
Nu da aerul conditionat la maximumChiar daca este tentantant, aerul conditionat trebuie folosit cu moderatie. Trecerea brusca de la temperaturile aerul fierbinte de afara la cel racoroas din locuinta poate fi extrem de periculoasa pentru sanatate putand culmina chiar cu un soc termic in cazul persoanelor cardiace. Pentru a evita socul termic atunci cand parasim locuinta , temperatura din interior nu trebuie sa fie mai scazuta fata de cea de afara dect cu cu 6 maxim 15 grade.