Când au loc alegerile prezidențiale, în 2025? Coaliția de guvernare a decis
Românii vor afla astăzi când ar putea avea loc alegerile prezidențiale. 2025. În ședința de Guvern de sâmbătă, 28 decembrie, stabilirea calendarului pentru alegeri a fost una dintre urgențele guvernului proaspăt instalat. Iată care este data la care românii vor merge din nou la vot.
UPDATE/ Primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025 va fi organizat pe 23 martie, urmând ca al doilea tur să aibă loc pe data de 6 aprilie 2025, notează Digi24. Reamintim că alegerile prezidențiale din 2024 vor fi repetate în 2025 după decizia Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a primului tur de la finalul lunii noiembrie 2024.
În acest moment, există mai multe date luată în calcul pentru alegerile prezidențiale din 2025. În ședința de vineri, 27 decembrie, la prima reuniune a noului guvern condus de Marcel Ciolacu, deputații au avut mai multe date puse pe masa discuțiilor. Pentru a respecta calendarul electoral, executivul trebuie să stabilească data alegerilor cu 75 de zile înainte, iar asta înseamnă că primul tur ar putea avea loc în a doua jumătate a lunii martie.
Cert este că, până la sărbătorile Pascale, românii ar putea avea un nou președinte în funcție, care să depună jurământul și să preia fotoliul de la Palatul Cotroceni Ce a prevăzut Carmen Harra pentru alegerile prezidențiale din 2025: ”Avem noi surprize”
Când ar putea avea loc alegerile prezidențiale din 2025
Astfel, primul tur al prezidențialelor ar putea avea loc în următoarele date: 16 martie, 23 martie sau 30 martie 2025. Turul al doilea s-ar putea desfășura în următoarele trei variante: 30 martie – asta dacă primul tur are loc pe 16 martie, 6 aprilie – dacă primul tur are loc pe 23 martie și 13 aprilie – dacă primul tur are loc pe 30 martie 2025. Carmen Harra a prevăzut victoria Elenei Lasconi! Cine va fi președintele României: „Sunt niște surprize mari în anii care vin”
În ședința de astăzi, guvernul condus de Marcel Ciolacu ar urma să adopte hotărârea privind data alegerilor prezidențiale, dar și Ordonanța de Urgență prin care guvernul va ”îngheța” pensiile românilor și salariile pentru 1,3 milioane de bugetari. Iată care sunt principalele măsuri care sunt discutate în ședința de vineri, 27 decembrie 2024.
- Concediile medicale – se va deconta doar 65% din salariu, nu 75% cât este acum
- Tăierea primelor didactice pentru profesori
- Decontarea transportului pentru studenți
- Companiile de stat vor fi obligate să majoreze prețurile serviciilor, cel puțin cu rata inflației pe anul 2024, dacă nu au crescut deja prețurile mai mult decât inflația din acest an
- Suspendarea decontării cheltuielilor pentru familiile care solicită să li se repatrieze rudele decedate în străinătate. Ar putea exista situații de urgență sau când familiile respective nu pot susține integral cheltuielile când Ministerul de Externe ar putea deconta.
- Scăderea numărului de secretari de stat cu circa 50% (în prezent sunt peste 200)
- Tăierea banilor pentru partidele politice
- Reducerea cu circa 25% a numărului de agenții
- Limitarea cheltuielilor cu mobilierul și mașinile pentru instituțiile statului.
This browser does not support the video element.