Sărbătoarea Sfântului Nicolae este una dintre cele mai îndrăgite din luna decembrie. Copiii își lustruiesc ghetuțele și așteaptă darurile primite. Este așteptat cu nerăbdare de cei mici, chiar dacă nu mereu este darnic. Se zice că Moș Nicolae nu este la fel de „bogat” precum Moș Crăciun. Adesea, el vine cu fructe și dulciuri, iar jucăriile le lasă pe seama lui Moș Crăciun. Chiar și așa, puțini știu când vine, de fapt, Moș Nicolae.
Sfântul Nicolae este sărbătorit cu mult fast de către români. Este a doua mare sărbătoare a lunii decembrie, iar copiii sunt cei care-l așteaptă cu sufletul la gură. Aceștia își lustruiesc ghetuțele și le pun frumos lângă ușă, pentru ca Moș Nicolae să le umple cu darnic.
Se știe deja că mai „bogat” în cadouri este Moș Crăciun, care vine în ajun de 25 decembrie. Moș Nicolae aduce adesea celor mici, dar și celor mari, multe fructe și dulciuri. Dacă cineva nu a fost cuminte, Moșul lasă în ghetuțe și o nuielușă. Moș Nicolae vine, an de an, în seara zilei de 5 decembrie.
Conform tradiției, Sfântul Nicolae, considerat al doilea sfânt creat de Dumnezeu, se află lângă Tatăl Ceresc, în stânga Sa. Acesta era cunoscut pentru bunătatea lui, pentru că le oferea ajutor săracilor, văduvelor și orfanilor. Sfântul Nicolae le oferea protecția lui și copiilor, fiind considerat în zilele noastre primul moș darnic al iernii, care aduce bucurie celor mici.
Mai mult decât atât, din strămoși se zice că Sfântul Nicolae este invocat pentru vindecarea bolilor, alinarea suferințelor și sprijin în situații dificile. În noaptea sa, obiceiurile românești includ ritualuri magice, descântece și chiar preziceri legate de vreme.
CITEȘTE ȘI: Ce nu este bine să oferi niciodată de Moş Nicolae? Cadourile interzise
Tradiția mai spune că de Sfântul Nicolae, oamenii pun crenguțe de pomi fructiferi în apă, în speranța că vor înflori până la Anul Nou. În cazul în care înfloresc atunci se anunță un semn bun pentru rodul livezilor de anul viitor. Iarna își intră oficial în drepturi odată cu sărbătoarea Sfântului Nicolae. Se spune că acesta își scutură barba albă și astfel aduce prima ninsoare. Dacă nu va ninge în ziua de 6 decembrie, tradiția spune că Sfântul Nicolae a întinerit.