Vara a trecut, iar vremea rece și mohorâtă a început deja să își facă simțită prezența. În ultimele zile, ciclonul Boris a făcut ravagii și în România, iar inundațiile au distrus numeroase gospodării. Acum, vremea începe să se încălzească puțin și sunt anunțate câteva zile cu valori termice mai ridicate față de normalul perioadei. Însă, meteorologii vin și cu vești nu tocmai bune, se pare că în acest an iarna vine mai devreme, iar prima ninsoare se va înregistra în scurt timp. Când vin ninsorile în România?
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru această toamnă, iar veştile nu sunt prea bune pentru cei care visează la zile însorite. Se pare că valorile termice urmează să scadă destul de mult, iar primii fulgi de nea vor apărea încă din toamnă. Care este primul județ din România care o să fie acoperit de zăpadă?
(CITEȘTE ȘI: Ce este ciclonul Boris și când scapă România de el. Meteorologii ANM au dat verdictul)
Meteorologii Accuweather nu vin cu vești prea bune pentru români. Se pare că ploile își vor face, din nou, simțită prezența, iar pe lângă ele, această toamnă va aduce şi ninsori. Potrivit specialiștilor, primele ninsori o să fie înregistrate chiar în luna noiembrie. Iar ca de obicei, prima dată va ninge la polul frigului din țară, în județul Harghita.
Conform prognozei meteo, încă de la finalul lunii octombrie în Miercurea Ciuc valorile termice devin negative. Iar în a doua jumătate a lunii noiembrie vor apărea și primele ninsori. Mai exact, primii fulgi de nea vor cădea în data de 19 noiembrie, atunci când minimele vor ajunge la -1 grad Celsius. De asemenea, în aceeași perioadă va ninge și în Brașov.
În ceea ce privește Capitala, tot în a doua jumătate a lunii noiembrie ar putea să se producă primul îngheț la sol din sezonul rece. Meteorologii anunță minime cuprinse între -1 și -2 grade Celsius. Însă, în București, prima zăpadă o să apară după 10-11 decembrie.
Însă, până la prima ninsoare, România s-a confruntat în ultimele zile cu precipitații bogate, aduse de ciclonul Boris, care au făcut ravagii. Deși ploile sunt în retragere, iar țara noastră a ieșit de sub influența ciclonului, în prezent este încă în vigoare un cod galben de averse însemnate cantitativ. Avertizarea este valabilă în intervalul 19 septembrie, ora 03 – 19 septembrie, ora 18. În acest interval, în Moldova și în nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.
În ceea ce privește prognoza pentru zilele următoare, precipitațiile se retrag din aproape toată țara, iar valorile termice încep să mai crească.
„Pentru zilele care urmează nu (n.r. mai există niciun risc de inundații), pentru că vor mai fi, doar punctiform, valori de 10-15 l/mp. Doar în Banat, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, posibil și în extremitatea nordică a Moldovei, chiar și mâine, valori de 10-15 l/mp în Dobrogea, Muntenia și estul Transilvaniei, dar și în zona de munte”, a spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie, la Antena 3.
(VEZI ȘI: Avertizare meteo de ninsori în această regiune. 200.000 de români sunt afectați)