În ultimele zile, țările din sudul Europei au fost grav afectate de ciclonul Daniel. Administrația Națională de Meteorologie a anunțat când va ajunge acest ciclon în țara noastră și cum se va schimba vremea în următoarea perioadă.
După ce în această vară toată Europa a fost sufocată de caniculă, în ultimele zile, sudul continentului a fost lovit de ciclonul Daniel. Vântul puternic și precipitațiile abundente au făcut prăpăd în mai multe țări, cea mai afectată fiind Grecia.
Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a făcut o analiză a efectelor devastatoare ale ciclonului Daniel, care a făcut ravagii în sudul Europei. În plus, a explicat când va ajunge acest ciclon în România și ce efecte va avea asupra vremii. Mai exact, temperaturile vor scădea semnificativ, iar precipitații abundente se vor produce în unele zone le țării.
„Fenomenele meteorologice sunt unele extreme, într-o dinamică explozivă, pentru că și aici vorbim practic de o ciclogeneză explozivă a ceea ce poate însemna schimbul de masă de aer foarte cald și rece, având în vedere modul de formare a acestor tipuri de cicloni mediteraneeni, încărcați cu o masă de aer foarte ridicată.
Într-adevăr, și pe fondul aerului tropical anterior, pentru că ne amintim, Grecia a înregistrat temperaturi record și practic multe zile a înregistrat temperaturi peste 40° și atunci când se face schimbul de masă de aer în direcția acelor de ceasornic, specific pentru zona emisferei nordice, atunci când vorbim de cicloni de origine tropicală, practic, pentru că diferențele sunt foarte mari, nucleul acela încărcat cu foarte multă căldură. Din păcate, așa cum spuneam, fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai intense, aș putea să numesc chiar agresive prin modul de manifestare pe durate și aceste treceri de la schimb de temperaturi foarte înalte, care a afectat pe o lungă perioadă și a generat acele incendii de vegetație.
La acest moment, din punctul de vedere al zonei țării noastre, semn că și noi ne aflăm departe la zona periferică a ceea ce ar putea însemna câmpul de masă de aer mai rece, pentru că deja și la noi temperaturile au scăzut foarte mult.
De la 34° debutul lunii septembrie nu vom mai înregistra și nu vom mai depăși în următoarele zile 28-29°, dar vom avea și noi intensificări ale vântului. Nu trebuie să excludem niciodată posibilitatea apariției fenomenelor extreme. Sigur că da, influențate și de caracteristicile climatului din zona țării noastre, pentru că atunci când emitem cod roșu pentru tipuri de fenomene meteorologice extreme, indiferent de sezonul în care ne aflăm, ne raportăm la ceea ce înseamnă condițiile climatice din țara noastră“, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.