Când trecem la ora de iarnă în 2023. Ora 4:00 o să devină ora 3:00
În curând, România va face tranziția la ora de iarnă. Astfel, românii câștigă teoretic o oră în plus de somn, căci ora 4:00 o să devină ora 3:00. Schimbarea orei se face de două ori pe an cu scopul folosirii mai îndelungate a luminii solare.
Trecerea la ora de iarnă 2023 este momentul în care România trece la ora standard. Ziua în care se face această schimbare este considerată cea mai lungă din an, pentru că va avea 25 de ore, în loc de 24.
(CITEȘTE ȘI: PARLAMENTUL EUROPEAN, DECIZIE DESPRE TRECEREA LA ORA DE IARNĂ. ANUNȚUL SCHIMBĂRII A FOST FĂCUT DE FORUL EUROPEAN)
Când se trece la ora de iarnă în 2023
Anul trecut, Uniunea Europeană a hotărât ca fiecare țară membră să decidă dacă vrea să mențină sau să renunțe la schimbarea orei. Fapt ce înseamnă că toate statele membre au dreptul să poată adopta propriul său fus orar permanent. În cazul României, regula schimbării orei se menține și va avea loc și în acest an.
Astfel, românii vor trece la ora de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie. Mai exact, în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, ceasurilor se dau înapoi cu o oră. Astfel, ora 4:00 devine ora 3:00. Românii câștigă, teoretic, astfel o oră în plus de somn.
Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. Astfel, la ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00) în ultimul weekend din martie, în timp ce la ora de iarnă operațiunea este inversă în ultimul weekend din octombrie.
Oara de iarnă și ora de vară
În cazul României sistemul de schimbare a orei a fost adoptat în anul 1932. La acea vreme ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, iar apoi în prima duminică a lunii octombrie. Sistemul a fost valabil până în anul 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost în vigoare.
Însă, după 36 de ani, mai exact în anul 1979, România s-a întors la sistemul schimbării orei. Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.
La nivel internațional, prima țară care a introdus sistemul de schimbare a orei a fost Germania. Aici modificarea avea loc în data de 30 aprilie, iar apoi în data de 1 octombrie. Mai apoi, Marea Britanie a urmate exemplu, introducând procedeul tot în anul 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie).
Ulterior alte țări s-au alăturat trendului precum: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.