În 2020 trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend din luna martie, mai exact în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28-29 martie. La acel moment ceasurile trebuie date cu o oră înainte, astfel ora 03:00 devine ora 4:00.
S-ar putea ca această schimbare de oră să fie una dintre ultimele pe care România o să le mai facă. Parlamentul European susține propunerea privind renunțarea la schimbarea orei de vară din anul 2021.
Astfel, anul 2021 poate fi ultimul cu o schimbare sezonieră a orei la nivelul Uniunii Europene. Chiar dacă se va face schimbarea, statele membre își păstrează dreptul de a decide asupra fusului orar propriu.
Eurodeputații au votat în favoarea renunțării la practica de ajustare a ceasurilor cu o oră în primăvară și toamnă începând cu 2021. Parlamentul European susține, propunerea Comisiei Europene de a renunța la schimbarea sezonieră a orei.
Dacă se va produce schimbarea este nevoie ca statele membre să se coordoneze în așa fel încât să nu existe impact negativ asupra pieței unice.
Procedura trecerii la ora de vară a fost ideea omului de știință Benjamin Franklin și se practică din secolul al XVIII-lea.
Stabilirea orei de vară a venit ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale. Țările care au intodus pentru prima dată acest sistem au fost Germania și Austro-Ungaria, începând cu 30 aprilie 1916, pentru a economisi rezervele de cărbune necesare producției de război.
În România, s-a trecut la ora de vară pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial. Regina Maria nota în jurnalul său la 5/18 iulie 1917:
„De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială”, a notat regina, conform kfetele.ro