Când trece România la moneda euro. Guvernul țării noastre are un plan de aderarea la zona euro în următorii ani

Publicat: 05/01/2024 | 10:44

Nici în acest an România nu aderă la moneda unică europeană. Ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, informează că eforturile țării noastre nu au fost îndeplinite 100%.

România ar putea adera la moneda euro abia în anul 2028. După intrarea țării în Uniunea Europeană, adoptarea monedei a reprezentat unul dintre principalele obiective. Deși planul de aderare are un orizont de timp până în 2029, se pare că ministrul Finanțelor ar dori atingerea obiectivului în 2026.

”Planul de aderare la zona euro are un orizont de timp până în 2029. Îl menținem. Ceea ce îmi doresc este 2026. Pentru asta, trebuie să facem cu toții un efort, să trecem prin reformele din PNRR și să avem PNRR îndeplinit 100%”, spunea Adrian Câciu, ministrul de Finanțe al României.

Citește și: SE SCHIMBĂ BANII, IAR ROMÂNIA E PE CONTRASENS. CE DECIZIE A LUAT COMISIA EUROPEANĂ, ÎN TIMP CE NOI VISĂM SĂ INTRĂM ÎN ZONA EURO

În ce an va trece România la moneda euro

Conform specialiștilor, în cel mai bun caz, România ar putea trece la moneda euro nu mai devreme de 2028. Guvernul își dorește implementarea unei noi Foi de parcurs adecvate realităților economice și sociale post pandemice. Consolidarea fiscal-bugetară este esențială pentru aderarea la zona euro, în paralel cu asigurarea unei creșteri economice sustenabile.

”După aderarea la Uniunea Europeană, adoptarea monedei euro reprezintă proiectul strategic de țară al României pe termen mediu. Este necesar ca documentele strategice fundamentate și agreate în anul 2019 de către toate instituțiile implicate (Planul național de adoptare a monedei euro și Raportul de fundamentare a acestui plan) să fie updatate conform unei noi de parcurs adecvate realităților economice și sociale post pandemice. Consolidarea fiscal-bugetară este esențială pentru aderarea la zona euro, în paralel cu asigurarea unei creșteri economice sustenabile. Procesul de consolidare bugetară are o importanță foarte mare în evaluarea ratingului suveran realizat de principalele agenții de progil”, se arată în noul program de guvernare.

Până în acest moment, România se confruntă cu o inflație mare, o datorie publică mare și un deficit comercial cronic. Potrivit expertului economic Aurelian Dochia, România a îndeplinit doar în doi an toate aceste criterii. Mai exact, în 2015 și 2016.

”Probabil că în următorii ani, cel puțin până în 2024-2025, nu se întrevede o îndreptare a situației. Din acest punct de vedere, perspectivele pentru România nu sunt imediat de intrare în mecanismul de aderare la euro. Adevărul este că nici nu a fost o prioritate acest obiectiv. S-a mai vorbit despre el de câteva ori în ultimii ani, au fost niște termene care tot timpul au fost încălcate sau neluate în seamă, dar nu a existat o dorință fermă”, a spus expertul economic pentru Europa Liberă.

Citește și: DACĂ AI AȘA CEVA ACASĂ TE ÎMBOGĂȚEȘTI! 400.000 DE LEI VALOREAZĂ MONEDA ȘI O POȚI VINDE INSTANT LA ACEST PREȚ