Toți oamenii au obiceiuri culinare în bucătărie la care nu vor să renunțe atât de ușor. Uneori, preparatele pe care le gătesc s-ar putea să nu fie atât de gustoase, iar problema ar putea fi chiar un gest „banal”, dar foarte important de care mulți nu țin cont, mai exact adăugarea uleiului în tigaie. Iată care este cea mai frecventă greșeală.
Turnarea uleiului în tigaie la momentul potrivit îți va garanta că preparatul tău va avea gustul pe care ți-l dorești. Rezultatul este denumit de specialiști „reacția Maillard”. Mai exact, la suprafața alimentelor se va forma o crusta aurie. Astfel, atunci când preparați o friptură, bucata de carne va fi tare la exterior și fragedă la interior.
Pentru a găti exemplar, trebuie să țineți cont de câteva aspecte. În primul rând tigaia trebuie să fie suficient de fierbinte, înainte de a turna uleiul. Dar asta nu este tot.
Un alt aspect de care trebuie să țineți cont este calitatea tigăii folosite. Chiar dacă este de foarte bună calitate, trebuie să aveți în vedere că teflonul nu trebuie deteriorat, deoarece este dăunător sănătății. Așa că evitați bureții aspri atunci când curățați tigăile, deoarece se pot zgâria.
Potrivit unui studiu efectuat recent, untura folosită pentru prăjeli și prepararea mâncărurilor este mult mai sănătoasă decât uleiul. Uleiurile vegetale elimină substanțe toxice care pot conduce la apariția bolilor de inimă, a cancerului și chiar a demenței.
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din România și explică de ce untura este mult mai sănătoasă ca uleiul. De asemenea, îi sfătuiește pe oamenii care gătesc, ca temperatura folosită la prăjeli să nu depășească 180 de grade Celsius. Iar această condiție este îndeplinită de către grăsimile nesaturate și monosaturate, cum ar fi untura sau uleiul de măsline.
”Care este secretul unei prăjeli reușite? Temperatura și tipul de grăsime folosite. Ideal ar fi ca temperatura să nu depășească 180 grade Celsius iar grăsimea în care se prăjește să fie stabilă, să nu genereze produși toxici, adică să aibe punct de ardere înalt. Cine îndeplinește aceste condiții?
Grăsimile saturate și mononesaturate: grăsimile animale tip untură (cele mai stabile), uleiul de măsline (grăsime mono-nesaturată). Cine nu respectă aceste criterii? Grăsimile vegetale poli-nesaturate (ulei de floarea-soarelui, porumb, rapiță, soia) care se oxidează rapid la încălzire și eliberează produși toxici și indigeștie,”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, potrivit doctorulzilei.ro.