Când știi că ai mâncat suficient la o masă? Micul „secret” dezvăluit de Mihaela Bilic
Organismului nu trebuie să-i oferi mai mult decât cere, aspect precizat, de-a lungul timpului, de specialiștii în nutriție. Medicul Mihaela Bilic a dezvăluit cum ar trebui să îți pregătești o masă și când îți dai seama că te-ai hrănit suficient. Iată detaliile mai jos, în articol.
Poți apela la câteva trucuri pentru a reduce caloriile, dar și pentru a avea senzația de sațietate, după ce mănânci. Doctorul Mihaela Bilic a dezvăluit, pe internet, la ce anume trebuie să acordăm importanță. La începutul mesei, de exemplu, este recomandată o salată de crudități sau o supă pe post de aperitiv. Deși volumul de hrană pe care îl oferi organismului este mai mare, caloriile vor fi mai puține, în cazul acesta. În plus, medicul a oferit și un alt „secret”, și anume să se bea apă cu înghițituri mici, în timpul mesei.
„Începeți cu o salată de crudități sau cu o supă pe post de aperitiv. Stomacul nu știe să numere caloriile, însă este impresionat de volum. Dacă îl umpleți parțial cu legume proaspete sau cu apa din ciorbă, va rămâne mai puțin loc pentru felul doi. Beți apă cu înghițituri mici pe tot parcursul mesei. Există mitul că apa băută la masă diluează secrețiile digestive. Nimic mai fals, apa se combină cu mâncarea și întârzie golirea gastrică, deci ne săturăm cu mai puțină mâncare. Atenție, apa băută înainte de masă nu rămâne în stomac și nu ține de foame… asta ca să mai demolăm un mit!”, a scris Mihaela Bilic.
De ce să alegi farfurii cu diametrul de 25 de centimetri?
Este recomandat să mănânci încet: „Mâncați lent și mestecați bine, ideal de 30 de ori fiecare înghițitură. Receptorii gustativi din gură și receptorii olfactivi din nas au nevoie de contact prelungit cu alimentele ca să aprecieze calitatea mâncării. Știm că ne-am săturat atunci când prima înghițitură de mâncare ajunge la intersecția dintre intestinul subțire și intestinul gros, după ce a parcurs 5 metri de tub digestiv. Ori pentru asta este nevoie de 10-15 minute. Cu cât mestecăm mai mult, cu atât mâncăm mai puțin”.
De asemenea, Mihaela Bilic recomandă să fie utilizate farfurii individuale cu un diametru de 25 de centimetri. De ce? Răspunsul este simplu. Cu cât farfuria este mai mare, cu atât există tendința de a mânca mai mult. Este recomandat să eviți platourile care sunt puse în mijlocul mesei, pentru că este suficient să te hrănești cu o porție mică de mâncare, pentru a te sătura. Iar, după ce închei masa, ar fi bine să renunți la desert. Poți bea o cafea. Aceasta te va ajuta la digestie și îți va tăia pofta de zahăr.
Sursă foto: Pixabay