Când se vopsesc ouăle de Paște
În această eră a vitezei în care trăim, timpul nu mai are răbdare nici cu frumoasele tradiții românești care tronează în jurul Sfintei Sărbători a Învierii Domnului. Și pentru că în ultimii ani au existat diferite discuții în legătură cu ziua în care se vopsesc, de fapt, ouăle pentru Paște, vă oferă CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, atât răspunsul corect, cât și explicațiile aferente.
Când se vopsesc ouăle pentru Paște
Bunicile, mamele și fiicele, dar și domnii cărora le place să participe la pregătirile pentru Paște știu că ouăle se vopsesc în Joia Mare sau Sâmbăta Mare. Delia Suiogan, etonolog la Centrul Universitar Nord, a explicat în cadrul unui interviu motivul pentru care ouăle nu pot fi vopsite sub nicio în Vinerea Patimilor.
Citește și: Tradiții și superstiții în Săptămâna Patimilor
“În Vinerea Mare nu se roşesc ouă. Nu se vopsesc ouă, nu se încondeiază ouă. Se spune că cine mănâncă ouă vopsite în Vinerea Mare face cel mai mare păcat, tocmai de aceea ouăle se roşesc fie în Joia Mare, după ce se vine de la morminte, în zonele unde se practică acest obicei, ori în Sâmbăta Mare.
În Vinerea Mare trebuie să faci pasca, acum se coace pasca. În zorile zilei de vineri, femeile bătrâne iertate, pentru că ele aveau numai voie să frământe şi să coacă pasca pentru Paşte, se sculau în zorii zilei. Înainte de cântatul cocoşului, lau apă neîncepută de la izvorul care nu se varsă în nicio fântână sau apă curgătoare, ci se pierde în afundurile pământului şi cu această apă începeau să plămădească coca pentru Pască. Se spune că Pasca făcută în Vinerea Mare nu se strică niciodată şi este bine să ţii această pască 40 de zile până la Ispas şi în a 40-a zi fiecare membru al familiei este bine să ia câte o bucăţică din această pască. Pască coaptă în Vinerea Mare se dădea şi animalelor”, a declarat Delia Suiogan, etonolog la Centrul Universitar Nord, relatează adevărul.ro.
Citește și: Obiceiuri și superstiții de Paște
Conform credinței ortodoxe, ouăle de Paște simbolizează mormântul Lui Iisus Hristos, care s-a deschis în noaptea Învierii. Acesta este și motivul pentru care creștinii ortodocși folosesc expresiile: “Hristos a Înviat!/ Adevarat a Înviat!” atunci când se întâlnesc sau ciocnesc ouă roșii. Din punct de vedere simbolic, ouăle au fost mereu asociate cu renașterea, începuturile sau Învierea Domnului. Culoarea roșie se spune ca ar trimite la sânge, la viață și la jertfa făcută de Hristos pe cruce.