Când se vopsesc, de fapt, ouăle pentru Paște. Când este cu adevărat datina
În acest an, credincioșii ortodocși sărbătoresc Paștele pe 19 aprilie. Nu există Înviere fără ouă vopsite, însă nu toată lumea știe exact în ce zile se face acest lucru. Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, cum este cunoscută de ortodocși, este plină de tradiții și obiceiuri. Bineînțeles că și slujbele de la Biserică sunt diferite în aceste zile, iar credincioșii încearcă să respecte cu sfințenie datinile.
Când este bine să vopsim ouăle pentru Paște
Sărbătoarea Învierii Domnului sau Paștele este cea mai importantă zi pentru Biserica Ortodoxă și pentru credincioși. Săptămâna care precede această sărbătoare este una încărcată de tradiții. Unul dintre obiceiurile care s-au păstrat încă din cele mai vechi timpuri este acela al vopsitul ouălor. Oul roșu reprezintă categoric simbolul Sărbătorilor Pascale.
Fiecare gospodină încearcă să aibă pe masa de Paște cele mai frumoase ouă. Tradiția spune că ouăle se vopsesc în Joia Mare, iar culoarea simbolică a acestora este roșu. Oul roșu reprezintă sângele vărsat de Iisus Hristos pe cruce, în ziua în care a fost răstignit pentru mântuirea oamenilor. Totuși, în cazul în care nu ați apucat să vopsiți ouăle în Joia Mare, puteți face acest lucru și în sâmbăta dinaintea Paștelui, ultima zi din Săptămâna Patimilor. Țineți cont de faptul că ouăle nu se vopsesc în niciun caz în Vinerea Mare. În plus, în ziua în care vopsiți ouăle nu trebuie să spălați rufe.
Din cele mai vechi timpuri, s-a spus că această tradiție a pornit de la Fecioara Maria, care s-a dus să-l plângă pe Iisus Hristos, atunci când Acesta era pe cruce. Fecioara s-a așezat la picioarele Lui și avea cu Ea un coș cu ouă, pe care l-a lăsat pe pământ. Ouăle s-au înroșit, din cauza sângelui care curgea din rănile Mântuitorului.
Tradiții legate de ouăle de Paște
În funcție de zona în care ne aflăm, ziua de Paște aduce cu sine o mulțime de tradiții. Majoritatea dintre ele au legătură cu ouăle vopsite. Obiceiurile sunt păstrate cu sfințenie mai ales la sate. De exemplu, în dimineața zilei de Paște se spune că este bine să ne spălăm pe față cu apa în care a stat un ou roșu. Astfel, tot anul vom fi îmbujorați, sănătoși și frumoși.
Tot la țară, una dintre tradiții este aceea că înainte de a lua Sfintele Paști, trebuie ca un bărbat să ia o bucată de pământ cu iarbă din curte și deasupra ei să pună un topor. Ceilalți membri ai familiei vor sta pe topor și vor mânca anafura acolo, pentru a fi tot anul puternici cum e toporul și plini de viață, cum este iarba.
De asemenea, în Noaptea de Înviere, femeile duc la biserică un coș în care pun ouă vopsite, pentru a fi sfințite în timpul slujbei. După aceea, se păstrează măcar un ou până la Înălțare. Acesta nu va fi ținut în frigider, ci la temperatura camerei. Se spune că ouăle de la Inviere nu se vor strica.
În plus, în anumite zone, oamenii îngroapă în grădină ouă vopsite, pentru ca gospodăria să fie ferită de grindină tot anul. Cojile de la ouă se aruncă peste brazdele din grădini și de la câmp și astfel pământul va fi mai roditor.