Când se scumpește carnea. Prețurile vor crește dramatic din cauza secetei. Cât va costa puiul
Toamna aduce vești proaste pentru români, căci un nou val de scumpiri se anunță. Carnea de pui și cea de porc s-ar putea transforma în produse de lux pentru mulți români. Potrivit specialiștilor, produsele de la raionul de carne vor trece printr-un nou val de scumpiri, asta din cauza secetei acute din acest an care a distrus recoltele, în special cele de porumb, sursa numărul unu de hrană atunci când vine vorba de porci sau păsări. Ei bine, aceste fapt se va resimți acut în prețul cărnii.
Românii nici bine nu s-au obișnuit cu scumpirile din piață și un alt val îi așteaptă. Din această toamnă, oamenii vor trebui să bage mai adânc mâna în buzunare pentru carnea de pui sau porc. Se preconizează că prețurile la raionul de carne vor exploda în această toamnă. Cu cât se va scumpi carnea?
Prețurile la carne vor crește dramatic
Specialiștii fac previziuni sumbre despre o posibilă explozie a prețurilor la carne, în această toamnă. În curând, produsele de la raionul de carne vor trece printr-un nou val de scumpiri. Producătorii estimează că în numai o lună prețul cărnii de pui va crește cu cel puțin cinci procente.
România trece prin cel mai lung val de căldură din istorie, motiv pentru care seceta a făcut ravagii, multe recolte fiind distruse în totalitate, în special cele de porumb. Cum această cereală este sursa numărul unu de hrană atunci când vine vorba de porci sau păsări, specialiștii susțin că ar trebui să ne așteptăm la scumpiri drastice din această toamnă.
Mai exact, producătorii de carne de pui estimează o creștere a prețului cu minim 5%. În anul 2023, tona de carne de pui se comercializa cu 800 de lei, însă în acest an prețul este cu mult mai mare, de 1200 de lei. În ceea ce privește kilogramul de carne de porc și acesta ar urma să fie mai mare, cu cel puțin 5 %.
Așa cum spuneam, scumpirile de la raionul de carne sunt datorate secetei extreme din acest an, care a distrus recoltele, în special pe cele de porumb. De exemplu, un agricultorul din Iași a cultivat 250 de hectare de porumb. În anii trecuți, recolta chiar și 13 tone de porumb la hectar, însă în acest an estimează că se va alege cu maxim 2 tone la hectar.
„Arată foarte rău la momentul ăsta, a suferit din toate punctele de vedere. Boabele nu s-au făcut. A rămas steril. Niciun an nu a fost așa rău cum este 2024”, a spus agricultorul, potrivit observatornews.ro.
De asemenea, fermierii din țară se așteptau să aibă o producție totală de 13 milioane de tone, dar au reușit să recolteze doar 7 milioane de tone. Producția mică înseamnă automat scumpiri, care la rândul lor declanșează alte valuri de scumpiri, precum cel de la carne.
„Prețurile garantat o să fie foarte mari, cel puțin duble față de anul trecut. Dacă anul trecut vindeam kilogramul de porumb cu 70, 80 de bani, anul ăsta cu minim un leu 30, un leu 40”, mai spune agricultorul.